Реклама / Ads
10| 4823 |17.03.2010 СВЯТ

Украйна завинаги обърна гръб на НАТО

.
Украйна ще приеме закон, който забранява членството във военни съюзи. Това е директен отказ от предишните амбиции на страната за просъединяване към НАТО и в голяма степен - отказ от прозападния курс на страната, воден от предишния президент Виктор Юшченко, предава АФП.
 

Това решение се оказва сериозен завой във външната политика на страната, който със сигурност ще зарадва Русия, но ще отдалечи Украйна от прозападния й курс.

Законът ще умъртви в зародиш една от ключовите инициативи на предшественика на Янукович - прозападно настроения Виктор Юшченко, който започна да се бори за приемане на страната в НАТО, веднага след като Оранжевата революция го доведе на власт през 2004 година.

Макар че амбициите на Юшченко така и не срещнаха одобрение сред обществото, те определено раздразниха Русия, която наскоро представи военна доктрина, посочваща разширяването на НАТО на изток като основна външна заплаха за страната.
Украйна заедно с Грузия се надяваха да получат покана за членство в НАТО през април 2008 г., но след натиск на Русия това бе отложено. Отношенията между НАТО и Украйна започват да се развиват скоро, след като страната постига независимостта си през 1991 г., като Украйна се присъединява към Северноатлантическия съвет за сътрудничество (САСС).

През 2002 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Прага рамката на отношенията НАТО-Украйна се допълва с приемането на План за действие между НАТО и Украйна, който осигурява модел за активно сътрудничество и консултации в сферата на политическата, икономическата, военната и отбранителната област.

Усилията на Москва в последните години да възвърне своето влияние над Украйна и други бивши съветски държави могат да дадат резултати след избора на Янукович, който обеща сътрудничество с Русия по ключови енергийни и военни въпроси.

Във вторник представителите на украинската опозиция реагираха остро на решението на управляващата коалиция, като подписаха свое официално споразумение да работят заедно срещу Янукович и неговите поддръжници в парламента.
Съобщението на управляващата коалиция не споменава нищо за Европейския съюз, към който Украйна също имаше амбиции да се присъедини по времето на Юшченко, но не се увенчаха с успех.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4805 |07.02.2010 Янукович печели изборите в Украйна . 0| 4783 |18.01.2010 Янукович над Тимошенко в Украйна . 3| 5215 |29.12.2009 Русия и Украйна договарят транзита на руски петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads