Реклама / Ads
1| 5695 |09.05.2014 СВЯТ

Украински сили нападнаха в Мариупол, над 20 жертви

.
Украинските сили атакуваха полицейското управление в югоизточния пристанищен град Мариупол в петък в опит да изгонят про-руски бойци. При атаката сградата се е запалила, според украински депутат, цитиран от Ройтерс.
 

Олег Ляшко каза, че осем бунтовници са били убити в сблъсъците. По-късно вътрешният министър на Украйна Арсений Аваков обяви, че загиналите са над 20.

Местен фотограф заяви, че сградата е в пламъци и че две тела лежат на улицата пред нея. "Един от тях определено е един полицейски служител", каза той.

Според руската агенция Интерфакс, украинските войски използвали оръжия с голям калибър в опит да завземат окупирана правителствена сграда в града.

Част от екипа на британската медия ITV News в града съобщи в профила си в Twitter за употребата на тежко оръжие и дим от горящи гуми. "Току-що заснехме сериозна битка в Маруипол. Има снайперисти навсякъде. Тежки оръжия. Един човек бе застрелян точно до мен. Над града се издига черен дим", написа операторът на медията в града.

В центъра на Маруипол има украински военни бронирани превозни средства. Според непотвърдени данни, бунтовниците са успели да превземат украински танк и строят барикади около него. Междувременно, руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в анексирания Кримски полуостров за първи път след присъединяването му към Руската федерация.

Украинското външно министерство окачестви посещението на Путин като "умишлена ескалация" на кризата между двете страни. "Подобна провокация отново потвърждава, че Русия умишлено се стреми към ескалация на напрежението в руско-украинските отношения," се казва в изявлението на дипломатическото ведомство в Киев.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че визитата на руския президент Владимир Путин в Крим е неуместна. Расмусен отново каза, че няма визуално потвърждение за изтегляне на руските войски от границата с Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6352 |24.04.2014 Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени . 6| 5951 |08.04.2014 Русия предупреди Крим: Без насилие срещу демонстранти . 13| 6443 |23.03.2014 42 кг злато и скъпоценни камъни иззети от дома на бивш украински министър . 3| 6418 |05.03.2014 Още усилия за решение на кризата в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads