Реклама / Ads
0| 4695 |24.10.2015 СВЯТ

Ураган "Патрисия" покоси Мексико

.
Суперураган "Патрисия" достигна до бреговете на Мексико, обявиха властите, цитирани от Франс прес.
 

Той достигна до земя в Емилиано Сапата, в западния щат Халиско, близо до голямото пристанище Мансанийо, съобщи по телевизията директорът на националната комисия по водите Роберто Рамирес.Преди няколко часа те бяха достигнали рекордните 325 километра в час, преди да спаднат до 305 километра в час. Това означава, че "Патрисия" все още е по-мощна от супертайфуна "Хайян", довел до 7350 загинали и безследно изчезнали на Филипините през ноември 2013 година. Дъждовете, дължащи се на урагана "Патрисия", причиниха свлачища в мексиканския щат Мичоакан, съобщи ТАСС. Затруднено е движението по няколко магистрали, включително междущатски. Засега няма данни за жертви.

 

През следващите 48 часа на тихоокеанското крайбрежие може да се изсипят толкова валежи, колкото обикновено за шест месеца или година. Засега никой не се наема да предскаже щетите от стихията. Властите евакуираха десетки хиляди от крайбрежните райони, включително хиляди туристи. В десетки крайжбрежни райони е обявено бедствено положение. Скоростта на вятъра при достигането на "Патрисия" до сушата е надхвърляла 70 метра в секунда (над 252 километра в час), съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от ТАСС. По данни на Ройтерс постоянните ветрове са достигали 266 километра в час. ДПА и Франс прес съобщиха за 270 километра в час и добави, че се очаква стихията да отслабне при преминаването си над планините и да се разпръсне днес. В щата Халиско, първия изложен на ударите на стихията, живеят 7,3 милиона души, от които над 160 хиляди в Мансанийо, намиращ се относително близо до пътя на урагана, припомня Асошиейтед прес. Градът се намира на 85 километра от мястото, където ураганът достигна до брега и няма да бъде изложен на ураганните ветрове.

 

През 1959 г. неназована тропическа буря от 5-а категория, подобна на "Патрисия", е отнела живота на около 1800 след като достига до сушата близо до Мансанийо. Президентът на САЩ Барак ОБама изрази подкрепата си за Мексико. Той добави, че специалистите по природни бедствия от американската агенция за помощи са на място и готови да помогнат. Венецуелският президент Николас Мадуро също предложи да помогне на Мексико за справянето с последствията от преминаването на урагана "Патрисия". "Солидарни сме с Мексико и сме на разположение на мексиканското правителство и народ, за да им окажем помощта, от която може да се нуждаят", заяви Мадуро в Каракас на министерска среща на общността на страните от Латинска Америка и Карибите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8312 |30.10.2012 Ураганът Санди уби десетки в САЩ . 1| 5322 |30.10.2012 Ураганът Сaнди настъпи източния бряг на САЩ . 3| 5906 |05.01.2012 Ураганен вятър блъска Европа . 0| 6097 |28.11.2011 Ураган помете Северна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads