Реклама / Ads
3| 4924 |17.09.2010 СВЯТ

USA-експерт вещае разпад на еврозоната

.
В най-добрия случай страните от еврозоната с големи трудности ще излязат от сегашната криза през следващите няколко години. Това прогнозира видният икономист от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.
 

Причината за този песимизъм е във факта, че основополагащите проблеми на еврозоната както и досега не са решени.

Най-лошият сценарий за развитие на събитията обаче е, че съществува 30% риск еврозоната да се разпадне в резултат на преструктурирането на държавните дългове и излизането от нея на слаби от икономическа гледна точка страни, се казва в негова публикация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Рубини най-сериозните проблеми в европейските икономики са големите бюджетни дефицити и държавни дългове, които трудно ще бъдат съкратени съществено. Икономистът обяснява това с негативното отношение на правителствата и обществото към бюджетните икономии и структурните реформи. Макар че създаването през май на фонд от 1 трилион долара предотврати незабавния срив на Гърция и разпадането на еврозоната, сега спредовете по държавните дългове в страните от периферията на еврозоната са се върнали към равнищата от пика на кризата през май.

Според Нуриел Рубини набързо извършените финансови тестове за устойчивост в еврозоната са имали за цел да убедят пазарите, че на европейските банки са необходими само 3,5 милиарда евро под формата на нов капитал. Той е убеден, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, което допринесе за подем на финансовите пазари и на еврото, има само временен характер.

Брутният вътрешен продукт (БВП) във всички страни от периферията на еврозоната или намалява (Испания, Ирландия, Гърция), или едва-едва нараства (Италия и Португалия), отбелязва икономистът. Както в Германия, така и в останалите страни от еврозоната, посочва Рубини, са налице едни и същи фактори, които водят към забавяне на растежа в страните с най-развита икономика през втората половина на 2010 година и през 2011 година. Именно затова той е убеден, че Гърция е загубила платежоспособността си, а принудителното преструктуриране на държавния й дълг вече е неизбежно. Тъкмо по същите причини със сериозни проблеми се сблъскват и Испания и Ирландия, изтъква американският икономист.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5214 |16.06.2010 Вратата на Еврозоната се отвори за една малка страна . 1| 4989 |08.06.2010 Естония влиза в еврозоната от 2011-та година . 1| 4911 |14.05.2010 Саркози иска да напусне еврозоната . 0| 4838 |08.05.2010 Лидерите от еврозоната подкрепиха Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads