Реклама / Ads
2| 5222 |23.02.2011 СВЯТ

Вълна от либийски бежанци плаши Европа

.
Освен че събитията в Либия вдигна под тревога редица европейските правителства, които започнаха да евакуират гражданите си от размирната страна, Европа е изправена и пред друга опасност – евентуалната вълна от нелегална имиграция, която може да залее континента. До 300 000 нелегални имигранти от Либия може да избягат в Италия заради безредиците, заяви италианският външен министър Франко Фратини в
 


Около една трета от населението на Либия, или 2,5 милиона души, са имигранти от Субсахарска Африка, които може да избягат, ако режимът на Муамар Кадафи падне. Десетки хиляди нелегални имигранти се опитват да пътуват от северните брегове на Тунис и Либия до италианските острови всяка година.

„Знаем какво да очакваме, ако националната система на Либия падне, вълна от 200 000 до 300 000 имигранти. Това е близо 10 пъти повече от албанския феномен с бежанците, на който бяхме свидетели през 90-те години на миналия век“, заяви Фратини.

Вътрешните министри на Италия, Кипър, Франция, Гърция, Малта и Испания ще се срещнат днес в Рим, за да обсъдят общата политика относно случващото се в Северна Африка и да отправят препоръки към Европейската комисия (ЕК).
Европейските експерти очакват да се стигне до сериозни хуманитарни кризи в редица арабски страна сред вълната от “революции”, пише белгийският вестник „Льо Соар”. В тази връзка Генералната дирекция за хуманитарна помощ и реакция при кризи е в повишена готовност. „Бедността ще експлодира”, предупреди комисар Кристалина Георгиева. Тя посочи демографската еволюция в арабския свят и липсата на достатъчно вода. Най-обезпокоителна е хуманитарната ситуация в Йемен.

Либийските власти признаха официално за 300 жертви на вълненията в страната – 189 граждани и 111 войници. В Бенгази са загинали 104 граждани и 10 войници, според данните на правителството. Въпреки че правителствените ограничения усложниха задачата за събиране на данни за пострадалите, „Хюмън Райтс Уоч“ съобщи за 233 убити, докато Международната федерация за човешки права определя броя на жертвите между 300 и 400 души.

В столицата на Либия, по непотвърдени данни, се водят ожесточени сблъсъци между противници и поддръжници на Муамар Кадафи. По информация на телевизия “Ал Джазира”, най-напрегнато е противопоставянето в предградията Сарман и Сабрата. Официално потвърждения на информацията няма.

Либийската армия заема позиции в предградието Сабрата, което се намира западно от столицата Триполи. Местният вестник “Куряна” съобщава, че предислокацията на военните е свързано с това, че протестиращите са разграбили почти всички държавни учреждения в либийската столица. Подробности не се съобщават.

Съветът за сигурност на ООН поиска „незабавно прекратяване“ на насилието в Либия и осъди репресиите срещу протестиращите, извършени от режима на полковник Муамар Кадафи. 15-те страни-членки на СС на ООН „осъждат насилието и употребата на сила срещу цивилни, осъждат репресиите срещу мирните протестиращи и изразяват дълбоко съжаление за смъртта на стотици цивилни“, подчерта Мария Луиза Рибейро Виоти, посланичка на Бразилия и председателстваща Съвета за сигурност. „Те искат незабавно спиране на насилието и мерки, за да се вземат предвид законните искания на населението“, добави тя.

ООН призова за изправяне на виновните за нападения срещу цивилни пред съда. Британският представител в ООН Марк Грант заяви, че неговата страна ще изправи Либия пред Съвета по човешки права в Женева идната седмица. Той добави, че СС на ООН може да се върне към разглеждането на либийския въпрос, но засега не е ясно дали ще бъде наложена забрана за полети над Либия, както поискаха либийски дипломати, обявили се срещу режима на Кадафи.

Арабската лига се присъедини към международното осъждане, като забрани на Либия да участва на срещите й, докато Триполи не изпълни исканията на протестиращите против режима. Лигата реши да „спре правителството на Либия от участие в срещите на Арабската лига и на всички органи, свързани с нея, докато либийските власти отговорят на исканията, гарантиращи сигурността и стабилността на народа му“, се казва в комюникето.

Ръководителката на външната политика на ЕС Катрин Аштън също призова либийският лидер Муамар Кадафи да спре кървавите мерки срещу протестиращите и да започне преговори. „Той не може да продължава да заплашва своя народ, трябва да реши да води диалог с тях“, заяви Аштън след като посети преговорите в Кайро, за да изрази европейските „поздравления към Египет“. „Не можете да продължавате да действате по насилствен път. Много, много важно е хората да контролират съдбата си“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5207 |13.02.2011 „Кориере дела сера”: Новата заплаха за Европа е ливански ислямист . 0| 4856 |09.02.2011 Разкриха мрежи за трафик на виетнамци в Европа . 12| 19330 |26.01.2011 Вулкан затрива Европа . 4| 5720 |04.01.2011 САЩ готви търговска война срещу Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads