Реклама / Ads
1| 3786 |17.10.2018 СВЯТ

Външният министър на Гърция подаде оставка

.
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас. Източник: БГНЕС
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка. На вчерашното заседание на гръцкото правителство Кодзиас влезе в остър сблъсък с министъра на отбраната Панос Каменос . Кодзиас предупреди, че ще подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос.
 

В разрез с правителствената политика министърът на отбраната Панос Каменос предложи сключването на балкански отбранителен съюз като алтернатива на Преспанското споразумение, съобщава БТА, цитирайки "Катимерини". 

 

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според Каменос този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

 

Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че той е бил силно засегнат от нападките на Каменос, че е "човек на Сорос" и е "потънал в бюджетни средства". Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос.


На вчерашното заседание на правителството Никос Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

 

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство, партията "Независими гърци", е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3769 |15.10.2018 Италианският вътрешен министър: Ариведерчи, Меркел . 0| 3587 |11.10.2018 Стачка заради опасения от приватизация на Акропола, Партенона и храма на Атина в Гърция затвориха обектите за туристи . 0| 3540 |10.10.2018 Министър за превениция на самоубийствата назначи Тереза Мей . 0| 3608 |27.09.2018 Гърция отменя лимита за теглене на пари в брой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads