Реклама / Ads
1| 5204 |13.11.2014 СВЯТ

Вашингтон подготвя нова стратегия за справяне с "Ислямската държава"

.
Президентът Барак Обама е възложил на съветниците си да преразгледат политиката на САЩ по отношение на Сирия, след като осъзнал, че е невъзможно "Ислямска държава" да бъде разгромена без политически преход в Сирия и без отстраняването на президента Башар ал Асад, предаде CNN.
 

Според официални представители и дипломати, пожелали анонимност, екип от Съвета за национална сигурност на САЩ ще изготви ревизия на политиката спрямо Сирия. Това е мълчаливо признание, че първоначалната стратегия за война срещу "Ислямска държава" в Ирак на първо място и след това срещу джихадистите в Сирия, без фокус върху отстраняването на Асад, се е оказала неуспешна.

 

Според републиканеца Ед Ройс - председател на Комисията по външните работи, една промяна в стратегията ще се отрази положително на отношението на регионалните партньори, например Турция:

 

Това е едно от исканията на другите регионални партньори. Турция казва "ние можем да осигурим бригади, но нека първо видим план". И това е разбираемо, защото те наблюдават как хората биват атакувани ежедневно, например в Алепо - по 40 удара на ден. Затова Турция казва, "ако отстраните Асад, ще можем да нормализираме нещата в Сирия, така ще бъде по-лесно да се воюва срещу "Ислямска държава".

 

Само през последната седмица Белият дом свика четири срещи с екипа на президента от Съвета по националната сигурност, едната под председателството на самия Обама. Главната им цел, по думите на един висш представител, била по какъв начин стратегията на САЩ спрямо Сирия съвпада с тази по отношение на "Ислямска държава".

 

Чуждите сили носят вина за страданията на цивилното население в Сирия, смята Мохамед Фнейш, един от лидерите на Хизбулла. Той заяви, че намесата на западни и арабски страни подсилва конфликта.  Според него  Хизбулла и Западът имат общ враг в лицето на "Ислямска държава".

 

Целият свят признава, че основната опозиция в Сирия е срещу радикалната джихадистка опозиция, именно затова виждаме общ враг с международната коалиция срещу Ислямска държава, Ал Нусра и Ал Кайда. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6658 |08.11.2014 Горбачов: Светът е на ръба на нова студена война . 0| 5025 |08.11.2014 Могерини призова за основаване на Палестинска държава . 13| 7176 |28.09.2014 Москва иска нови преговори с Вашингтон . 7| 6825 |26.09.2014 Москва забрани чужденци да контролират и основават медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads