Реклама / Ads
27| 4897 |20.01.2021 СВЯТ

Вашингтон прилича на Багдад преди клетвата на Байдън

.
Вашингтон
За нация, която се гордееше, че е пътеводната светлина за демокрацията по света, преходът на властта изглежда всичко друго, но не и мирен, казва Лари Сабато, директор на Политическия център във Вирджинския университет. ”Светът ще види Байдън да даде клетва в средата на военен лагер, неразличим от Зелената зона”, каза Сабато, припомняйки крепостната зона в централен Багдад, създадена след войната в Ирак.
 

Центърът на Вашингтон е строго охранявана крепост, оградена с бодлива тел и заобиколена от 25 000 войници от Националната гвардия. Така изглежда столицата на САЩ преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън в ярък контраст с предишните церемонии, когато имаше неколкодневни празненства.


Пандемията на COVID-19 вече отмени встъпителните балове. Сега Националният мол е затворен за обществеността поради опасността от насилие след нападението срещу Капитолия на 6 януари. Почти никой от обществеността няма да стане свидетел от първа ръка на прехода на властта, което разваля настроението на жителите на Вашингтон.

 

"Градът сякаш е призрачен, но с войници", казва пред "Ройтерс" Дана О'Конър,минаваща със съпруга си покрай бетонните прегради близо до Белия дом в неделя. "Зловещо е. Изглежда страшно неестествено."


Церемониите някога привличаха над милион зрители, които да видят клетвата и как новият президент върви от Капитолия до Белия дом. Те празнуваха по балове и партита в хотелските и конгресните зали, пише още "Дневник".


Президентските встъпвания в длъжност обикновено са събития с висока степен на сигурност: метални детектори в ключови входни точки, зони с ограничен достъп и Национална гвардия в помощ на местните и федералните правоприлагащи органи. Но нивото на предпазни мерки тази година е безпрецедентно. Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър заяви в неделя, че служителите на правоприлагащите органи нямат друг избор, освен да засилят сигурността след атаката на Капитолия, където "така наречените патриоти ще се опитат да свалят правителството си и да убият полицаи".


"Не искаме да виждаме огради. Определено не искаме да виждаме войски по улиците. Но трябва да заемем различна позиция", каза Боузър пред NBC.

 

Тайните служби са включили термина "Зелена зона" в своите карти, а жителите на окръг Колумбия са започнали да използват псевдонима за обширната зона с ограничен достъп. 92% oт местните жители са гласували за Байдън, което прави настоящата ситуация още по-болезнена за тях. Ейми Литълтън, 30-годишна политическа консултантка, която живее на около 10 пресечки северно от Белия дом, заяви, че "просто се чувства наистина несправедливо" да бъде изключена от церемонията. "Как смеят тези хора да се опитват да ни откраднат радостта. Никога не сме правили това - колкото и да не сме били съгласни с последните (президентски) избори, никой никога не е застрашавал сигурността и безопасността на хората."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5930 |12.01.2021 Тръмп въведе извънредно положение във Вашингтон заради встъпването на Байдън . 10| 4535 |13.12.2020 Симпатизанти на Тръмп протестираха, стигна се до сблъсъци във Вашингтон . 3| 5867 |15.11.2020 Арести след сблъсъци между поддръжници и противници на Тръмп във Вашингтон . 1| 4998 |29.08.2020 Хиляди протестираха пред мемориала на Линкълн във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads