Реклама / Ads
0| 7494 |23.07.2010 СВЯТ

Венецуела и Колумбия пред война

.
Уго Чавес
Уго Чавес заяви, че правителството на Венецуела прекратява дипломатическите отношения с Колумбия. Причина за крайната позиция на Чавес са обвиненията от страна на Богота, че лидерите на колумбийски бунтовнически групировки се намират на венецуелска територия, предаде АФП.
 

Колумбийския президент Алваро Урибе представи в Съюза на южноамериканските държави данни, които според него, доказват, че 1 500 колумбийски бунтовници се крият във Венецуела.

„Аз обявявам с мъка в сърцето, че Венецуела прекратява от този момент всички отношения с правителството на Колумбия”, заяви Чавес и определи обвиненията на Богота като “агресия”, вдъхновена от САЩ.

След като венецуелският президент обяви решението си, официалните власти наредиха на колумбийските дипломати да напуснат Венецуела до 72 часа. Външният министър на страната Николас Мадуро заяви, че на Богота ще бъде изпратено формално известие, за затваряне на колумбийското посолство в Каракас. Той обяви, че се обмислят и други мерки като отмяната на полети.

Посланикът на Колумбия в Съюза на южноамериканските нации Луис Алфонсо Хойос определи решението на Венецуела да прекрати дипломатическите връзки като “историческа грешка”. “Венецуела трябва за прекрати връзките си с бунтовническите групировки, които отвличат и убиват хора и пренасят наркотици, а не със законно избрано правителство”, заяви той.

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа разглежда възможността да свика извънредна среща на държавните глави на държавите от Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) за обсъждане на скъсването на дипломатическите отношения между Колумбия и Венецуела. Еквадорският президент, чиято страна е временен председател на УНАСУР, заяви, че „много съжалява за разрива на отношенията”. Той напомни, че „днес Венецуела вече е отправила предложение да се направи среща на външните министри на УНАСУР”.

Отношенията между Каракас и Богота са обтегнати от юли миналата година, когато стана ясно, че Колумбия и САЩ планират да подпишат в скоро време двустранен договор за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за срок от 10 години. Предвижда се също така САЩ да инвестират 5 млрд. долара в инфраструктурата на Колумбия. За ползването на базите САЩ няма да заплащат, защото в документа не става дума за отдаване на територия под наем.

Максимално допустимият брой американски военнослужещи на колумбийска територия няма да превишава 800 души, както е предвидено в действащия от 2000 г. “План Колумбия” /в момента в Колумбия има 300 военни от САЩ/. За последните 10 години в хода на реализацията на “Плана Колумбия” САЩ са отделили за южноамериканската страна близо 6 млрд. долара.

В края на октомври 2009 г. външният министър на Колумбия Хайме Бермудес, посланикът на САЩ в Колумбия, Уилям Браунфилд, министърът на отбраната на Колумбия Габриел Силва и вътрешният министър на Колумбия Фабио Валенсия Косио подписаха при закрити врата договор за срок от десет години, разрешаващ на американските военни да ползват седем военновъздушни и морски бази, разположени на колумбийска територия. Поддръжниците на договора твърдят, че той е необходим за целите на борбата с трафика на наркотици и международния тероризъм.

В средата на ноември 2009 г. в традиционното си неделно телевизионно обръщение венецуелският държавен глава за пореден път отправи остри критики по адрес на подписания договор за военно сътрудничество между САЩ и Колумбия и призова армията и народа да се подготвят за война. Чавес нареди по границата с Колумбия да бъдат разположени 15 000 войници заради нарасналото насилие от страна на колумбийски паравоенни групи.

„Империята е жива и ни заплашва повече от всякога. База на САЩ е разположена на 20 километра от столицата Каракас. Приятели офицери, не трябва да губим нито един ден в изпълняването на нашата основна задача – да се подготвим за война и да помогнем на народа да се подготви за война, защото това е дълг на всички”, заяви Чавес.

Венецуелският президент подчерта, че „лакейското правителство на Колумбия, предоставяйки на американските военни достъп до своите бази, е свалило маската си и е превърнало страната в още един щат на САЩ”.

Уго Чавес се обърна и към президента на САЩ Барак Обама. „Не правете грешка господин Обама, не давайте заповед за открита агресия срещу Венецуела, използвайки Колумбия. Ние сме готови за всичко и никога няма да бъдем колония на САЩ или на някой друг”, каза той.

По-късно обаче Чавес смекчи тона си и заяви, че медията е манипулирала неговите думи. Той, по неговите думи, е призовал армията на Венецуела да проведе необходимата подготовка, за да може тя да бъде способна да защити страната от заплахата, която представляват само по себе си американските войски в Колумбия. “Армията на Венецуела е пацифистка”, каза той, като добави, че всички държави използват армиите си, за да се защитават срещу нападение.

Колумбийският президент Алваро Урибе приветства разясненията на венецуелския си колега. По думите на Урибе, последното изявление на Чавес е сигнал за това, че двете страни могат да продължат дипломатическия диалог помежду си с цел възстановяване на своите отношения.

Въпреки това Колумбия се обърна към Съвета за сигурност на ООН, след като президентът на съседна Венецуела Уго Чавес нареди на армията си да се подготви за война. Чавес твърди, че споразумението за разполагането на американски военни бази на колумбийска територия, подписано през октомври, открива пътя за нахлуването на САЩ във Венецуела.

“Ние изпратихме писмо, в което подробно се обясняват притесненията, които има Колумбия относно забележките на президента Чавес и други чувствителни въпроси”, заяви външният министър Хайме Бермудес. “Винаги сме казвали, че вратата ни е отворена за диалог…все още никой не се е свързал с нас”, допълни първият дипломат на Колумбия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4940 |13.07.2010 Кастро отсече: Ще има ядрена война . 4| 5951 |03.06.2010 Двете Корeи - на прага на война . 1| 5087 |25.05.2010 Двете Кореи на ръба на войната? . 0| 7576 |21.04.2010 Международният тероризъм по-опасен от Студената война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads