Реклама / Ads
0| 5047 |17.01.2011 СВЯТ

Вирус предизвиква технологична катастрофа?

.
Иранският ядрен реактор в Бушер може да представлява не по-малка опасност от "Чернобил" твърдят експерти. За това може да допринесат действията на компютърен вирус Stuxnet, съобщава mignews.ru.
 

Ядрени учени, които помагали на Иран при разработването на атомната електростанция в Бушер, предполагат, че последиците от „работата" на Stuxnet може да доведат до технологична катастрофа, сравнима с аварията в Чернобил през 1986 година.

Учените са изразили сериозна загриженост във връзка с евентуалните щети, които би могъл да предизвика въпросният вирус, който според „широко разпространеното мнение" се проявява благодарение на съвместна американо-израелска кибератака.

Според публикациите руските учени, работили по проекта в Бушер, многократно са предупреждавали Кремъл за възможно развитие на сценария „Чернобил" в случай на твърдо спазване на сроковете, заявени от иранската страна.

Техеран настоява да се придържат към графика и експлоатацията на централата да започне още това лято. От това зависи престижа на страната и тежестта на Иран на международната сцена, смятат иранските лидери.

В началото на януари 2011 година началникът на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи отхвърли предложенията за отсрочка при пускането на реактора, поискана за да се направят допълнителни проверки. „Всички слухове за съществуването на вируса Stuxnet са безпочвени," заяви той.

От руската държавна корпорация „Росатом" заявиха, че в информационната система на иранската атомна електроцентрала „Бушер" няма вируси, които да са заплаха за сигурността на централата.

„В информационните системи на централата няма никакви вируси, още по-малко в тези, които отговарят за сигурността, тъй като компютърната система е напълно локална и е изолирана от външни източници", съобщи говорителят на „Росатом" Сергей Новиков.

Проектирането на ядрения реактор в Бушер бе започнато от германски учени още през 70-те години на 20 век, но през последните десетилетия изграждането му „не помръдваше.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5194 |17.01.2011 Асандж ще осветли милионите на политиците . 1| 6047 |17.01.2011 Дунав заплашва с наводнения . 6| 5423 |17.01.2011 Путин в черния списък на ЕС? . 2| 6094 |16.01.2011 Акули плуват по главна улица в Австралия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads