Реклама / Ads
5| 4752 |12.05.2016 СВЯТ

Вицепрезидентът Мишел Темер заби нож в гърба на Дилма Русеф

.
Дилма Русеф
Куртоазен, дискретен, отстъпчив: бразилският вицепрезидент Мишел Темер изглежда беше приел безропотно почетната си второстепенна роля. . . докато не натисна спусъка, за да превземе президентското кресло на Дилма Русеф, отбелязва Франс прес.
 

Бразилският Сенат гласува да започне процедура за отстраняване на непопулярната лява лидерка и за временно прекратяване на мандата (за срок до 180 дни) в очакване на окончателно решение за бъдещето й.

 

Седемдесет и пет годишният Темер, адвокат и преподавател по конституционно право, с горда осанка и винаги изискано облечен, поема днес президентския пост и ще остане на него вероятно до 2018 г.

 

Той добре изигра картите си и спечели трудна партия от политическия покер, заради което Русеф го нарече "предател" и "водач на заговора" срещу нея. В продължение на месеци той прикриваше стратегията си и умело блъфираше с каменно изражение на лицето, сковано от пластична хирургия.

Темер ръководи от 15 години партията Бразилско демократично движение и от 1994 г. е центристки арбитър на всички управляващи мнозинства.

 

След петгодишен политически брак с Русеф Темер направи изненадващ ход - през декември изпрати лично писмо на Русеф, в което изля трупаното си с години огорчение. Обвини я, че винаги го е ненавиждала и третирала като декоративен вицепрезидент. И предупреди, че повече няма да си мръдне пръста за нея.

 

Тогава Темер се оттегли в резиденцията си в Бразилия и мълчаливо наблюдаваше развихрянето на политическата криза през март и неумолимото отслабване на държавния глава.


Когато реши, че най-сетне е ударил неговият час, Темер отново напомни за себе си. С хитростта на стар лисугер, обигран в политиката, той организира излизането на партията си от правителството в края на март и с това нанесе фатален удар на Русеф.
Сега или никога - това е моментът за този до голяма степен подценяван от бразилците политик, ръководил три пъти Камарата на депутатите, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

Ако трябваше да се добере до властта по честен начин, явявайки се на президентски избори, Темер би получил едва 1-2 процента от гласовете, показва неотдавнашно социологическо проучване. Бразилците искат той да се махне, почти колкото искат и Русеф да се оттегли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2218 |18.03.2024 Израелската армия отново разполага войски в района на болница "Аш Шифа" в град Газа . 9| 2562 |18.03.2024 Много европейски държави оспориха легитимността на изборите в Русия . 1| 2372 |17.03.2024 Израелските въоръжени сили са ликвидирали 18 екстремисти в Газа . 6| 3409 |16.03.2024 21 са загиналите в Одеса след подлия удар на Русия. Украйна евакуира жители на Сумска област /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads