Реклама / Ads
71| 12553 |20.03.2011 СВЯТ

Войната в Либия – първият етап

.
Коалиция от пет държави започна „Зората на Одисей" срещу силите на Муамар Кадафи в Либия и различни цели, включително системите за противовъздушна отбрана. Военната операция на международните сили в Либия включва три етапа.
 

САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада нанасят удари. Френски самолети първи атакуваха четири цели край източния град Бенгази. Международната коалиция не изключва възможността от използването на химическо оръжие от страна на либийските власти.

Най-малко 48 души са били убити, а 150 ранени при започналата западна военна кампания „Зората на Одисей" срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, предаде Ройтерс.

Международните сили са нанесли въздушни и ракетни удари по родния град на либийския лидер Муамар Кадафи Сирт, съобщи държавната информационна агенция Джана. „Въздушни бомбардировки и ракетни удари са поразили няколко граждански цели в градовете Зуара, Триполи, Сирт и Бенгази", част от внезапното нападение по либийското крайбрежие, съобщава представител на военните. Предполага се, че Кадафи се е родил в палатка на бедуини в Сирт, град на Средиземно море на 360 км източно от Либия.

Главна цел на съюзниците са били ракетните системи SA-5 на Кадафи, способни да поразяват цели на разстояние 300 км и имащи „значителни възможности да окажат съпротива”, се казва в изявление на Пентагона.

Либия има и около 50 ракети тип SA-6, както и около 30 установки „земя-въздух”, свързани с 15 радарни системи за ранно известяване, разположени по крайбрежието на Средиземно море.

Според Пентагона те представляват значителна заплаха за чуждите военни самолети, намиращи се във въздушното пространство над Либия или близо до него.

Либийската държавна телевизия потвърди, че съюзническите бомбени и ракетни удари са поразили няколко обекта в Триполи в ранните часове на неделния ден, предаде Ройтерс.

Международната коалиция не изключва възможността от използването на химическо оръжие от страна на либийския лидер Муамар Кадафи. То е било локализирано от сателит в пустинна местност. Използването на химическо оръжие е по-голямата опасност, отколкото заплахата за нанасяне на военни удари от страна на Кадафи. Според експерти подобен тип сценарий с използването на химическо оръжие от загиващи диктатори не трябва да се изключва.

Канадски, датски и испански самолети пристигат в бази в Средиземно море, за да започнат да нанасят удари над Либия по-късно днес, съобщи БиБиСи.

Междувременно френският външен министър Ален Жюпе заяви, че атаките ще продължат, докато полковник Муамар Кадафи не престане да напада цивилни граждани.

Друго условие за преустановяване на коалиционните атаки е либийският лидер да оттегли войските си от зоните, в които са навлезли и да позволи на либийците да изразят стремежа си към демокрация.

Военната операция на международните сили в Либия включва три етапа.

Първата фаза е в ход от снощи и предполага нанасяне на удари по 31 цели в Либия, главно обекти на либийските противовъздушни сили.

Втората фаза ще има за цел поразяването на 2 военновъздушни бази, както и резиденцията на Кадафи в Триполи.

Третата и заключителна фаза цели коалицията да нанесе удари и по либийските въоръжени сили.

Страните от международната коалиция са установили и морска блокада на Либийската Джамахирия. В гарантирането на блокадата участват над 20 бойни кораба и подводници. Днес към региона се отправя и френският самолетоносач "Шарл де Гол", съпровождан от три фрегати.

В поредното си аудиообръщение либийският лидер Муамар Кадафи заяви:Този нов кръстоносен поход, е безпрецедентен със своята вероломност. всички предатели, които сътрудничат на агресорите, ще бъдат незабавно унищожени.

Лидерът на Джамахирията подчерта, че операцията на коалиционните сили е „безпрецедентна война" но народът на Либия „няма да се предаде".

По думите му Либия "се подготвя за дълга война". "Ние няма да напуснем нашата земя и ще я освободим", заяви Моамар Кадафи.

Репортажът на либийската държавна телевизия съдържаше само гласа на Кадафи без да показва каквито и да било негови изображения.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия, съобщиха от правителствената информационна служба. В него участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.

България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след заседанието министър-председателят Борисов.

Република България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ. „Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов и добави: „България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”

Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта министър Николай Младенов. По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

Председателят на Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън съобщи, че САЩ и съюзническите сили са наложили ефективна забранена за полети зона над Либия и са прекратили нападенията на силите на Муамар Кадафи в Бенгази.

Адмирал Мълън заяви в интервю за телевизия Ен Би Си, че военната операция е тясно фокусирана върху прилагането на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН и не цели свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи.
Командването на въоръжените сили на САЩ до момента не разполага с никакви сигнали за това, че властите в Либия се подготвят да използват химическо оръжие.

По данни на Пентагона военните части на либийския лидер Муамар Кадафи вече не напредват към Бенгази.

Адмирал Мълън посочи, че първоначалният етап от военната операция по налагането на забранена за полети зона над Либия е бил успешен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4922 |19.03.2011 НАТО заседава за Либия . 0| 4795 |19.03.2011 Военни действия срещу Либия? . 3| 5783 |18.03.2011 Кадафи клекна, спира войната срещу народа си . 2| 6032 |18.03.2011 Либия затваря небето си, не се плаши от ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads