Реклама / Ads
0| 6183 |29.05.2020 СВЯТ

Войната Тръмп-Twitter продължава. Скриха пост за бунтовете в Минеаполис

.
Доналд Тръмп
Гореща точка: Минеаполис. Докато в щата Минесота текат ожесточени протести заради убийството на чернокожият американец Джоржд Флойд, Тръмп продължава да воюва със социалната мрежа Twitter.
 

Поредна публикация на държавния глава е била скрита, а мотивът е, че според Twitter тя насърчава насилието и съответно влиза в разрез с правилата на социалната мрежа.

 

Главата на Белия дом изрази позиция за ситуацията в Минеаполис, където от няколко дни има безредици. Причината за масовите протести и сблъсъкът с властите е смъртта на афроамериканеза Джоржд Флойд, който загина по време на полицейски арест. Вълната от недоволство бързо се пренесе в социалните мрежи, където стартира кампания срещу расовата дискриминация и отношението към чернокожите американци. Бунтовете обаче се прехвърлиха и по улиците на Минесота.

 

“Не мога да стоя и да гледам какво се случва в този невероятен американски град - Минеаполис. Липса на каквото и да било лидерство. Или радикално левият кмет Джейкъб Фрей да се върне в кожата си и да върне контрола в града, или аз ще изпратя националните служби, за да свършат работата както трябва”, отсече Тръмп в Twitter.

 

Сблъсъкът между Тръмп и Туитър започна, когато социалната мрежа предупреди потребителите да проверят фактите в два туита на американския президент.

Тръмп подписа изпълнителна заповед снощи, с която ограничава защитата на социалните мрежи от съдебни дела.

 

Първоначално той заплаши, че ще закрие социалните мрежи, след като Туитър предупреди, че публикациите на Тръмп водят до дезинформация, а президентът на САЩ обвини социалната мрежа в "задушаване на свободата на словото" и "намеса в президентските избори през 2020 г."

 

Изпълнителният директор на Туитър Джак Дорси по-рано заяви, че компанията "ще продължи да отбелязва фалшива и противоречива информация за изборите в световен мащаб".

 

Протестите обхванаха и Калъмбъс , Мемфис, Луисвил, Лос Анджелис, Ню Йорк, Денвър, Портланд и други градове в САЩ. Сблъсъците продължават вече три дни. Губернаторът на Минесота помоли за помощ и Националната гвардия.

 

Снощи беше подпалено полицейско управление в Минеаполис, а екип на CNN беше арестуван, докато отразяваше на живо случващото се.

 

 

JUST IN: Minnesota police arrest CNN reporter and camera crew as they report from protests in Minneapolis. https://cnn.it/2Xcab9o

Posted by CNN on Friday, May 29, 2020

В последствие от полицията обясниха, че арестът е, защото са поискали от журналистите да се махнат от епицентъра на сблъсъците, а не са го направили. Губернаторът на Минесота Тим Уолз се извини на CNN, а няколко часа по-късно екипът на телевизията беше освободен.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4749 |12.03.2020 Тръмп, медиите и коронавирусът: Войната започна . 1| 4395 |25.01.2020 Във Венеция обезвреждат 220-килограмовата бомба от войната . 1| 5206 |04.06.2019 Зеленски поиска от ЕС да притисне Русия заради войната в Украйна . 1| 4338 |24.03.2019 Близо 3 000 са жертвите във войната с „Ислямска държава“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads