Реклама / Ads
0| 5144 |23.06.2010 СВЯТ

Всеки 6-ти в ЕС не плащал сметки

.
Всеки шести европеец заявява, че се сблъсква със затруднения да плаща редовно сметките си, а трима от всеки четирима смятат, че бедността се е увеличила в държавата им през изминалата година.Това са основните данни от изследване на европейската статистическа служба Евробарометър за социалните последици от обхваналата Европейския съюз (ЕС) криза.
 

Резултатите бяха оповестени, след като лидерите на страните в съюза си поставиха съвсем неотдавна целта 20 млн. европейци да бъдат изведени от бедност и социално изключване през следващото десетилетие.
"Бедността е основно предизвикателство в ЕС и сегашната икономическа и финансова криза допълнително усложнява положението. Тя се усеща от значителна част от европейците, които са изправени пред финансови затруднения", заяви комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор, който представи проучването. Според него 60% от европейците са на мнение, че бедността се е засилила в региона им, 75% - в държавата им, а 60% - в ЕС като цяло.

Кризата и призивите за икономии засилват усещането за бедност.То е най-силно в Гърция, където % от запитаните смятат, че бедността в страната им се е увеличила. В България на същото мнение са 82%, а в Румъния - 77%.Същевременно всеки шести европеец заявява, че през изминалата година домакинството му не е имало поне веднъж достатъчно пари да си плати редовните сметки, да си купи храна или други стоки за потребление, а 20 на сто - че са имали трудности с плащане на задълженията по кредити. Около 30 на сто от европейците заявяват, че са имали големи трудности да посрещнат разходите за здраве, детски или дългосрочни грижи.Наред с това всеки шести европеец не е съвсем сигурен или въобще не е сигурен, че ще запази работата си,а 73% от гражданите на ЕС очакват по-ниска пенсия и са убедени, че ще трябва да отложат пенсионирането или че ще трябва да спестяват повече за времето, когато няма да са работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6022 |23.06.2010 Турската политика на "нулеви проблеми" капитулира . 0| 5423 |23.06.2010 Терминаторът посрещна Медведев в САЩ . 3| 6175 |22.06.2010 Лукашенко спря руския газ, иска 217 млн. долара . 5| 5356 |22.06.2010 Меркел: Задава се нова икономическа криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads