Реклама / Ads
0| 5426 |05.04.2011 СВЯТ

Всички членки на ЕС да признаят сексуалното насилие над жени

.
Изнасилването и другите форми на сексуално насилие срещу жените трябва да бъдат признати за престъпление във всички страни от Европейския съюз и да водят до образуването на служебно наказателно производство.
 
За това настояват евродепутатите в приетата днес резолюция, призоваваща за приемането на директива за борба с половото насилие.

В някои страни от ЕС изнасилването не се разглежда като криминално деяние. Заради различните политики и законодателства в държавите членки, жените в ЕС не получават еднаква закрила срещу насилието, извършвано от мъже, се казва в прессъобщение на ЕП. Това е причината евродепутатите да настояват за Европейска директива срещу насилието, основано на пола.

Европарламентът подчерта, че е необходимо всички държави членки да признаят за престъпление изнасилването и сексуалното насилие срещу жени, особено в рамките на брака или неформалните интимни връзка. Европейските страни трябва да гарантират, че при подобни престъпления служебно се образува наказателно производство срещу извършителя, пише в резолюцията на парламента.

Каквото и да било позоваване на културни или религиозни практики като смекчаващо вината обстоятелство в случаите на насилие срещу жени, включително т.нар. „престъпления на честта“ или осакатяването на женски полови органи, трябва да бъде изключено, смятат още евродепутатите.

Следеното също трябва да се разглежда като форма на насилие срещу жените и да бъде включено в нормативната уредба на всички държави членки. Европейските депутати настояват за минимални стандарти, които да гарантират на жертвите на насилие достъп до професионална помощ от практикуващ юрист и до правна защита, която да им даде възможност да отстояват правата си на територията на целия ЕС.

Между една пета до една четвърт от жените в Европа са преживели физически действия на насилие поне веднъж през живота си като възрастни, а повече от една десета са жертва на сексуално насилие, включващо употреба на сила, се казва още в резолюцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4906 |05.04.2011 1/3 от военната мощ на Кадафи е аут . 0| 5073 |05.04.2011 Закопчаха банда, тарашила къщи в Бордо . 0| 5061 |05.04.2011 Хванаха виновника за атаките над Дубровник . 3| 9241 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads