Реклама / Ads
12| 19329 |26.01.2011 СВЯТ

Вулкан затрива Европа

.
Сеизмична активност край Неапол вещае супер изригване 200 пъти по-силно от исландското, което може за 2-3 дни да сложи край на цивилизацията на Стария континент
 
Преди 2000 години вулканът Везувий погреба Помпей. Днес един много по-голям и много по-опасен вулкан е временно задрямал недалеч от Неапол. Нарича се Кампи Флегреи и ако изригне с пълна сила може за броени дни да заличи всичко живо в Европа.

Сценарий на апокалипсиса

Всичко започва с няколкостотин слаби труса, които на върлни раздрусват улиците на Неапол. Силата им не е много голяма - климатици падат от стените на сградите, плочки се откъртват от фасадите. В Националния институт по геофизика и вулканология на Италия отчитат, че трусовете не са генерирани от Везувий. Те са породени от нещо много по-голямо и много по-опасно – калдерата* на Кампи Флегреи. В сравнение Везувий, който изгори, погреба живи и задуши с отровни газове хиляди жители на Помпей, е просто едно малко цирейче на гърба на огромния спящ дракон Кампи Флегреи. Последният е активен вулкан с радиус около 6 километра. Моментално се задействат Гражданска защита и Министерството на вътрешните работи – градът трябва моментално да се евакуира.

Недалеч, в старинното градче Поцуоли повърхнастта на Земята се разтяга, издува и нацепва. От пукнатините в асфалта изригват „фумаролес” – гейзери от свръхгореща пара, богата на въглероден диоксид. На 7 километра дълбочина стопена магма е избила от основния резервоар и си пробива път към повърхността на Земята. При контакта с подпочвените води магмата се превръща в пореста каменна маса. Изпаряването на водата от горещата магма създава огромно налягане вътре в тази пореста маса. Когато се премине критичната точка тя експлодира като прегрял бойлер

Милиони кубически метра вулканични скали изригват в атмосферата: експлозията е 200 пъти по силна от тази на исландския вулкан Ейяфятлайокутл, който създаде хаос в цяла Европа, спря полетите за една седмица и причини щети на световната икономика в размер на близо 5 милиарда евро. В Неапол е твърде късно и невъзможно да се бяга – улиците са задръстени от автомобили, обезумели шофьори натискат клаксоните. Те гледат безпомощно как кипящ черен облак от нажежени газове и скали се задава от хоризонта със скоростта на ураган, помитайки всичко по пътя си. За милиони хора в тази гъсто населена част от Европа това е последният ден от живота. Кампи Флегреи е супер вулкан, който на повърхността е плосък и няма живописен вулканиченп конус като Везувий или Етна. Той обаче крие огромна мощ. Ново изригване ще започне с издуване на земната повърхност и серия от по-малки експлозии.

Те ще откъснат „тавана” над огромния подземен резервоар от магма, той ще падне и ще предизвика нова могъща експлозия. За последен път това се е случило преди 39 000 години и тогава са се образували скалните хълмове върху които днес е разположено живописното градче Соренто. Ако това се случи днес, по-голямата част от Италия ще бъде директно изтрита от лицето на Земята още в деня на изригването. В следващите дни гъсти облаци от вулканична пепел ще засенчат постоянно Слънцето, температурата на атмосферата ще започне да спада.

Животът в България ще се промени драстично. Ще започнат да измират селскостопанските животни, пепелта ще погуби нивите и овощните градини и постепенно ще настъпи постоянна зима, а с нея ще дойдат глад, бунтове и тотален хаос.
Какво е положението днес За съжаление новините не са добри. От 1969 година насам е започнало ново тревожно издуване на повърхността на калдерата Кампи Флегреи. В епицентъра на издуването има разрушени цели улици и къщи, чиито обитатели са евакуирани. Опасността е надвиснала, смятат учените. Последното подобно издуване е било между 1420 г. и 1538 г. и е завършило съ средно по сила изригване. Един от най-загрижените за съдбата на Европа е британският вулканолог Крис Килбърн, който от 20 години живее в Неапол.

„Навлезли сме в период на ново издуване на земната повърхност, вещаещо сеизмична активвност – смята той и допълва – тези неспокойни периоди продължават средно 60 години и през тях може да се очаква вулканично изригване”.
Килбърн и колегите му от Юнивърсити Колидж в Лондон предлагат да сондират вулкана Кампи Флегреи, за да разберат какво се случва в недрата на Земята и евентуално да предупредят навреме милионите заложници на стихията. Екипът им разполага с най-модерната вулканоложка сонда в света, която неминуемо ще извлече особенно ценна информация за вулкана – най-вече на какво се дължи започналото ново издуване край Неапол.

Те обаче срещат неочакваната съпротива на италиански учен, който твърди, че сондажът ще предизвика ново изригване. Местните жители са много наплашени и веднага застанали на страната на сънародника си. Кметът на Неапол се видял принуден да не даде разрешение за сондажи на екипа на Килбърн.

Италианският учен базира страховете си на примера със сондаж на индонезиийския вулкан Луси, който предизвига изригване на кална маса и леко земетресение. Английските му опоненти обаче твърдят, че примерът е неподходящ. „При Луси сондажът удари в нагнетена под наляганве маса от вода и кал, която изригна на повърхноста”, обяснява вулканологът д-р Дугъл Джаръл от Университета в Дъръм. „Това е почти същото като инцидента с петрола в Мексиканския залив”, уточнява той и допълва: „Стопената магма не се държи по този начин – отворът от сондата е много малък, а и придопира с главата на сондата магмата се превръща в твърда стъклена маса – все едно да потопите сламка в чаша вода и да очаквате водата да изригне през нея”.

Дали ще започнат сондажите на най-опасния супер вулкан в Европа, ще се реши в най-скоро време. А дотогава?
Италианските власти са подготвили евакуационни планове, които предвиждат извеждането на 600 000 души от т.нар. червена зона около Кампи Флегреи. Генералната им репетиция бе през 1984 г., когато от районабяха евакуирани 40 000 души, но вулканът не изригна. Дали ще се размине и този път, един Господ знае...

*Калдерата (от испански caldera — котел, казан) е вулканично образувание, получено при сриване на вулкана навътре в самия него. Има кръгла или овална котелообразна форма със стръмни и често стъпаловидни склонове. Дълбочината му може да стигне до няколкостотин метра, а диаметърът — 10-20 км.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5534 |04.01.2011 Вулканът Етна отново се събуди . 4| 5717 |04.01.2011 САЩ готви търговска война срещу Европа . 6| 5509 |23.12.2010 Фигаро: Европейски Балкани, а не балканска Европа! . 1| 6072 |20.12.2010 Сняг в Австралия, хаос на летищата в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads