Реклама / Ads
1| 5907 |12.03.2011 СВЯТ

Взрив във АЕЦ Фукушима - евакуират на 20 км от нея

.
Експлозия е станала в атомната електроцентрала Фукушима 1 на Tokyo Elecric Power Co's, съобщава Ройтерс. След взрива в една от двете части на електроцентралата правителството постанови незабавно изселване на всички жители в радиус от 20, а не както бе обявено по-рано - 10 километра.
 

Покривът и стените на ядрения реактор на японската АЕЦ „Фукушима 1” са се срутили вследствие на взрива, който избухна малко по-рано, предаде АФП. Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите си.

Японците малко по-рано днес обявиха за опасност от изтичане на радиация и неконтролируема ядрена реакция, след земтресението с магнитуд 8,8, което разтресе североизточна Япония вчера по това време.

За момента експерти уверяват, че няма сериозна заплаха за жителите на Япония.

Реакцията е продиктувана от очакванията за още по-сериозна авария, която да предизвика ново изтичане на радиоактивни вещества. Властите все пак уверяват, че е почти невъзможно да се стигне до трагедия, подобна на тази в украинския Чернобил през 1986 година, тъй като конструкцията на АЕЦ "Фукушима" е несравнимо по-качествена.

Телевизиите предават кадри, на които се вижда бял дим над електроцентралата, намираща се на около 250 километра североизточно от Токио. Съобщава се за ранени работници. Експлозия на водороден газ, който се използва за охлаждане, избухна там, където по-рано беше отбелязана неконтролируема ядрена реакция. В резултат на взрива, който е придружен от бял дим, са пострадали четирима работници - специалисти на АЕЦ. Взривът е бил предшестван от земетресение в района на станцията.

За да се предотврати разрушаването на корпуса на реактора е изведена в атмосферата част от радиоактивната пара. След това в охладителната верига на реактора са започнали да гасят пожара, като изпомпват морска вода.

Според медиите нивото на радиоактивност в близост до атомната електроцентрала е 20 пъти по-високо от нормалното.

Според японската телевизия NHK, която цитира министерски източници, експлозията е станала около 16 часа местно време (9 часа българско време), като причините засега не са известни. От своя страна ядрен експерт заяви, че има вероятност взривът да е бил предизвикан преднамерено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4997 |12.03.2011 Евакуация в радиус на десет километра от АЕЦ Фукушима . 5| 5098 |10.03.2011 Камикадзе заплашва да взриви Хийтрол . 5| 5471 |05.02.2011 Взривиха газопровод, нападнаха вицепрезидента в Египет . 0| 5506 |19.01.2011 Камикадзе се взриви в полицейски участък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads