Реклама / Ads
1| 6175 |28.11.2009 СВЯТ

Взривиха влак в Русия, около 40 загинаха

.
Катастрофиралият влак Източник: Lenta.ru
Броят на загиналите в резултат на инцидента с пътническия влак „Невски експрес”, който дерайлира в Русия, достигна 39 души, други 102 са пострадали, съобщиха от министерството на извънредните ситуации, предаде РИА Новости.
 

Катастрофата на влака, пътуващ от Москва за Санкт Петербург, стана в петък вечерта. Причината за дерайлирането, според източник от руските органи на реда, може да е терористичен акт.

Възможно е броят на жертвите да нарастне. Руското правителство получи множество телеграми със съболезнования за трагедията.

Взрив, заради който е катастрофирал "Невский експрес", вероятно е избухнал под деветия вагон след локомотива (от общо 13), съобщил за РИА "Новости" източник от силовите структури. Според него загиналите може да са повече от 25. Според агенцията с експреса пътували 661 пътници и 21-членна железничарска бригада. Очевидец на име Александър разказал, че преди катастрофата машинистът рязко ударил спирачки. той с очите си видял ямата до пострадалите вагони.

Очевидката - Юлия, разказва, че двата последни вагона се откъснали и преобърнали, а третият излязъл от релсите, но не паднал. Според нея всички загинали са пътували в последните два вагона, а в третия вече нямало дори тежко ранени, само една жена била с повреден гръбнак, а останалите се отървали само с натъртвания. В четвъртия, в който пътувала тя, нямало паника, хората се евакуирали бързо и спокойно. Тя не е забелязала нито пожар, нито дим.

Генералната прокуратура на Руската федерация призовава да не се бърза с изводите за причините за катастрофата на експреса Москва-Санкт Петербург, съобщи ИТАР-ТАСС. Да се говори за версии ще може едва след като следствената група извърши оглед на местопроизшествието, заяви говорителят на следствието при федералната прокуратура Владимир Маркин.

Преди това източник в РЖД съобщи, че едва от версиите за произшествието е терористичен акт.

Един от функционерите на Движението срещу нелегална емиграция публикува в своя блог изявление, направено от името на националистическата групировка „Комбат 18”, съобщи електронното издание Газета ру.

„Ние, бойната автономна групировка „Комбат 18”, поемаме отговорността за атентата срещу „Невски експрес”. Ще продължим и по-нататък! Времето дойде. Ние заявяваме, че войната ще засегне всеки, в тази война няма безучастни и няма невинни жертви, има само наши поддръжници и наши врагове”, се казва в изявлението.

Не е ясно дали това изявление действително е направено от членове на „Комбат 18”. По-рано в електронни сайтове на крайнодясни групировки се появи съобщение на същата групировка, по повод взривно устройство, открито в метрото в Санкт Петербург на 14 ноември. „Комбат 18” е реално съществуваща крайнодясна групировка, членове на която наскоро бяха интервюирани за „Нюзуик”, допълва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5659 |27.11.2009 Горещини, суша и наводнения очакват Европа през 2050 . 1| 9840 |27.11.2009 Смъртна заплаха грози 24 души в Иран заради групов секс . 1| 5337 |27.11.2009 Заподозрeният в масовото убийство във Филипините се предал . 2| 5570 |26.11.2009 Неканени гости посетиха Барак Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads