Реклама / Ads
4| 6001 |22.03.2011 СВЯТ

Взривове в Либия; единият до резиденцията на Кадафи

.
При среднощните бойни действия са бомбардирани радиолокационни станции на две бази на военновъздушните сили в Източна Либия.
 

За нови нападения на международната коалиция тази нощ срещу няколко обекта в столицата Триполи, предаде Ройтерс. Според телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС, в Триполи са проехтели няколко взрива. Единият бил на територията на казармите Баб ел Азизия, където се намира и резиденцията на Кадафи. Казармите заемат територия от 2 на 4 км. Според британската телевизия „Скай нюз" целта на новите въздушни удари по Триполи е именно резиденцията на Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС. Коалицията начело със САЩ, Франция и Великобритания бомбардира и град Себха, на 750 км южно от Триполи - бастион на племето на Кадафи, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес. Много хора загинаха, след като чуждестранните сили бомбардираха пристанища и летището в Сирт, уточни говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Докато в Триполи се чуват взривове, либийски правителствен говорител каза, че Мисрата е "освободена" от бунтовниците, предаде Франс прес.

В същото време бойни части на Муамар Кадафи подлагат на тежък обстрел западния либийски град Зинтан, принуждавайки жителите му да бягат, съобщиха двама очевидци, цитирани от Ройтерс. "Няколко къщи са разрушени, а минарето на джамията също падна", каза по телефона от града Абдулрахман Доу. По думите му нови сили на режима са били изпратени да обсадят града. "В подножието на планините край Зинтан сега има най-малко 40 танка", каза той.

Швейцарският журналист Гаетан Ване потвърди по телефона, че този артилерийски обстрел е най-масираният от три дни насам. "Тази тежка битка започна на източния фронт. Жени и деца се укриха в пещерите в горите", допълни той.

Американският президент Барак Обама заяви в Чили, че САЩ очакват до няколко дни да предадат водещата си военна роля в Либия на свои съюзници, предаде Ройтерс. Той казал, че военната цел в Либия е да бъде защитено цивилното население от нападения от страна на Муамар Кадафи, а не отстраняването му от власт. Въпреки това, заяви американският президент, американската политика е, че Кадафи "трябва да си отиде".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5744 |14.03.2011 Нов трус и взривове в АЕЦ в Япония . 1| 6079 |12.12.2010 Взривове в центъра на Стокхолм . 2| 4960 |08.12.2009 Взривове разтърсиха Багдад, над 100 загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads