Реклама / Ads
0| 5466 |12.01.2011 СВЯТ

Задържаха лекар обвинен в трафик на човешки органи

.
Турски лекар, заподозрян за извършване на десетки операции в обслужване на международна мрежа за трафик на човешки органи в Косово, е бил арестуван във вторник, пише британският вестник „Гардиън”.
 

53-годишният Юсюф Сьонмез е сред най-малко девет души, обвинени в Косово по случай около клиника в Прищина, където се предполага, че човешки органи са нелегално премахвани и трансплантирани на състоятелни пациенти.

Сонмез е бил задържан в Истанбул, след като от Интерпол са разпространили искане за задържането му на базата на заповед за арестуването му, издадена в Косово. Турски медии съобщиха, че след задържането му той е бил подложен на разпит.

Говорител на полицията на ЕС в Косово приветства ареста на Сьонмез, но заяви, че все още е рано да коментира дали той ще бъде екстрадиран.

В началото на годината съдията от международните сили в Косово ЕУЛЕКС Джонатан Рейтъл разказа как бедни хора са били примамвани в Прищина с фалшивото обещание да им бъде платено за техните бъбреци. Пациенти от Канада, Германия, Полша и Израел са плащали суми, достигащи 90 хиляди евро за органите. Според Рейтъл Сьонмез е ключов участник в извършваните операции.

На 7 януари Рейтъл участва в разпита на седем души в Прищина, които са участвали в международната мрежа за трафик с човешки органи. Тогава той каза, че Сьонмез е една от ключовите фигури в тази престъпна мрежа. Нелегалните трансплантации са били извършвани в клиниката „Медикус“ в столицата на Косово Прищина.

В началото на месец ноември миналата година прокурори от Европейския съюз посочиха седем души като заподозрени за участие в международна мрежа за трафик на органи в Косово. Само през 2008 г. около 20 чужденци са „вербувани с фалшиви обещания да им се плати“ и вкарани нелегално в Косово с цел да им се отстранят органи и да се присадят на други хора. Джонатан Рейтъл обяснява в обвинителния акт, че организираната престъпна група е вкарвала донорите на бъбреци през летището в Прищина. На жертвите били обещавани до 20 000 долара, а от получателите на органа се искали 80-100 хиляди евро.

Жертвите идвали от Молдова, Казахстан, Русия и Турция и живеели в „изключителна бедност или под огромен финансов натиск“. Пет обвинения, включително за трафик на хора, злоупотреба със служебно положение и незаконна медицинска дейност, бяха повдигнати срещу петима граждани на Косово. Сред тях е Илир Реджай, бивш високопоставен служител в министерството на здравеопазването. Другите двама обвинени – турският лекар Юсюф Сьонмез и израелският гражданин Моше Харел – бяха добавени в списъка на Интерпол. Сьонмез е обект на няколко процеса в Турция и в други държави, включително за трафик на хора и отстраняване на човешки органи. Лидер на групата бил косовския хирург Лютфи Дервиши, който си партнирал тясно със Сьонмез и Харел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4936 |08.01.2011 Обвинения за търговия с органи в Косово . 3| 5558 |30.12.2010 Експрезидентът на Израел е обвинен в изнасилване . 1| 5653 |15.06.2010 "Ал Кайда" подпомага наркотрафиканти . 1| 4961 |15.04.2010 Вулкан блокира въздушния трафик в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads