Реклама / Ads
0| 4149 |31.10.2019 СВЯТ

Заев: Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка страна

.
Зоран Заев
Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка страна, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от ”Независен весник”.
 

Заев каза, че споразумението трябва да се изпълни, защото носи стратегическо партньорство, придобивки за Северна Македония, нов приятел - южната съседка Гърция, и разкрива много нови перспективи. Той припомни, че Преспанското споразумение бе решаващо за членството в НАТО и въпреки разочарованието от отлагането на разширяването на ЕС остава най-сериозната гаранция за получаване на дата за преговори със съюза.

 

Като "неприлично предложение" определя в. "Слободен печат" поканата на Русия към Северна Македония и Албания да се включат в Евразийския икономически съюз /ЕАИС/. Според експерти обаче предложението на Русия страните от Западните Балкани да си помислят за такова членство не трябва да се гледа толкова негативно, защото то може да повлияе на френския президент Еманюел Макрон да оттегли ветото си за членство на двете страни в ЕС, смятат експерти. Предложението за членство в ЕАИС бе отправено от постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов само няколко дни, след като Северна Македония и Албания получиха студен душ от Брюксел.

 

Той изтъкна, че ЕАИС е много по-хуманна и по-демократична организация от ЕС. Премиерът Зоран Заев категорично заяви, че страната досега не е получила официална покана за ЕАИС, и подчерта, че дори и да получи, със сигурност няма да я приеме.

Македонските политически експерти смятат, че евентуалното приемане на руското предложение може да има вредни последици, но от друга страна, може и да ускори процеса на размразяване на преговорите с ЕС, тъй като сега Европа ще се притесни още повече от руското ухажване на Балканите.

 

Намаляване на глобите, признаване на тротинетката за превозно средство и повишаване на възрастовата граница за шофьорска книжка от 70 на 75 години са новостите в закона за безопасност на движението, приети на последното заседание на правителството, пише в. "Вечер".

 

Измененията в закона предвиждат още временно отнемане на превозно средство, което вдига голям шум и нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите. Тротинетката се признава за превозно средство, което може да се движи по велоалеите със скорост до 25 километра в час, а на пешеходна пътека - до 6 километра в час. Глобата за превишаване на тази скорост е 120 евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4058 |22.10.2019 Заев: Рано е да се обсъжда служебния кабинет . 1| 4132 |25.01.2019 Гърция гласува днес Преспанското споразумение . 0| 4886 |21.04.2018 Заев: Близо сме до решение на спора с Атина . 0| 3893 |06.03.2017 Заев: „Албанската политическа платформа“ е създадена в Македония, не в Тирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads