Реклама / Ads
0| 4179 |19.01.2019 НОВИНИ

Законопроектът за ратификацията на Договора от Преспа е в гръцкия парламент

.
Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент. С документа се приема името Република Северна Македония и се дава зелена светлина на страната да започне преговори за присъединяване към ЕС.
 

Законопроектът, с който се ратифицира и влиза в сила Договорът от Преспа беше представен в гръцкия парламент. Вероятно в понеделник документът ще бъде разгледан от комисията по национална отбрана и външни работи и се очаква да бъде гласуван до петък, съобщава БНТ.

 

Законопроектът на Министерството на външните работи на Гърция е озаглавен "Ратифициране на окончателното споразумение за разрешаване на различията, посочени в решенията на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните ” и се състои от три члена.

 

Първият е подписаното споразумение от Преспа, вторият се отнася до повишаване ранга на Службата за връзка в Скопие в посолство и на Службата за консулски, икономически и търговски дела в Битоля в ранг на Генерално консулство. Третият постановява, че законът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

 

Законопроектът от 18 януари 2019 г. беше подписан от гръцкия премиер Алексис Ципрас и министри от неговото правителство.

 

На 17 юни Македония и Гърция подписаха Договора от Преспа, с който се слага край на продължилия повече от 27 години спор за името. Новото име на страната, което договориха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е „Република Северна Македония“. На 19 октомври Промените в македонската конституция бяха подкрепени от 80 депутати, включително 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си македонският парламент откри пътя на страната за членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, а също така затвориха страницата, в която Македония носеше срамното определение Югославска, пише БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4078 |16.01.2019 Пазарджик прекратява договора за синята зона с фирмата на Върбакови . 1| 5076 |13.01.2019 Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония . 0| 4319 |11.10.2018 Законопроектът за хората с увреждания e одобрен от всички, протестите продължават . 6| 4133 |01.10.2018 Сергей Станишев: Подкрепата на договора за Македония ще позволи членство в ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads