Реклама / Ads
1| 5472 |17.09.2010 СВЯТ

Закопчаха 5-ма заподозрени в атентат срещу папата

.
Папа Бенедикт XVI
Днес са били арестувани петима мъже в Лондон по подозрение за организиране на покушение срещу папа Бенедикт XVI, по време на посещението му във Великобритания, предаде АФП.
 

Заподозрените, мъже между 26 и 50 години, са били задържани в 5:45 сутринта центъра на британската столица. Те са били разпитани в полицейския участък заради съмнения за "поръчение, подготвяне и подстрекателство към терористични действия”, съобщават от Скотланд ярд.

От полицията заявиха, че след арестите всички взети мерки за сигурността на папата са били проверени и е установено, че те са напълно достатъчни.Маршрутът, по който ще се придвижва папа Бенедикт XVI в Лондон, е бил променен, казаха още от полицията.

Екипът на папата обаче не прояви безспокойство и увериха, че и Бенедикт XVI е спокоен и има доверие в британската полиция. Това заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди след новината за ареста на петимата заподозрени.

С пътуването си до Великобритания папата се озова на трудно място, писа обаче многозначително „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“. Преди всяко пътуване в миналото папата се е сблъсквал с отрицателни обществени реакции, както по време на посещението си в Турция през ноември 2006 година и в САЩ през пролетта на 2008 година. Никъде обаче църковният глава не е срещал подобна враждебност, с каквато се сблъска в Обединеното кралство, се казва в статията.

Бенедикт XVI използва първата официална папска визита във Великобритания, за да започне унищожителна атака срещу „атеисткия екстремизъм” и „агресивния секуларизъм” и да осъди щетите, понесени през последното столетие от „отхвърлянето на Бог, религия и добродетели от обществения живот”, пише вестник “Гардиън” .

Главата на Католическата църква завърши речта си, отправена пред кралицата и подбрани духовници в замъка „Холиридхаус” в Единбург, с аргумента, че желанието на нацистите да унищожат Бог е довело до Холокоста и призова Великобритания на 21 век да зачита своите християнски основи.

По-късно, по време на литургия в Глазгоу, папата предупреди младите британци да се пазят от „изкушенията”, които представляват наркотиците, парите, порнографията и алкохола по време на литургия в Глазгоу. „Всеки ден сте подложени на множество изкушения – дрога, пари, секс, порнография, алкохол – за които се твърди, че ви носят щастие. Тези неща обаче разрушават и разделят. Само едно нещо е трайно – любовта на Исус Христос. Търсете го, опознайте го и го обикнете и той ще ви освободи от робството на едно привлекателно, но повърхностно съществуване, което често се предлага от днешното общество“, заяви Бенедикт ХVІ пред близо 65-те хиляди души, присъствали на литургията.

Четиридневната визита на папата започна от Единбург. След месата в Глазгоу той замина за Лондон, където ще прекара втория ден от посещението си. Католическото образование, отношенията с английската църква и ролята на вярата във Великобритания са основните теми днес. Бенедикт ХVІ ще изнесе реч в Уесминстър Хол и ще произнесе съвместна молитва с архиепископа на Кентърбъри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8768 |17.09.2010 Атентат срещу боса на руския ъндърграунд Дед Хасан . 7| 5165 |11.09.2010 9 години от атентатите в Ню Йорк . 5| 5223 |04.09.2010 Журналист, пишещ срещу Лукашенко, открит мъртъв . 0| 4847 |11.08.2010 Петролопровод в Турция избуха след атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads