Реклама / Ads
8| 5965 |22.05.2014 СВЯТ

Започна се. Европа вече гласува

.
Четиридневният изборен маратон стартира в четвъртък във Великобритания и Холандия и ще продължи до неделя включително. Това е така, защото гласуването в двете държави обикновено е в четвъртък, а в повечето други държави - в неделя.
 

Българските гласоподаватели ще гласуват на 25 май, за да изберат 17 членове на ЕП.

400 милиона избиратели от 28 държави избират свои представители в Европейския парламент. Резултатите от вота не се огласяват в нито една от страните, докато изборите не приключат във всички държави членки. Това ще стане в неделя вечер.

Гласоподавателите имат реална възможност да повлияят върху бъдещия политически курс на Европейския съюз, като изберат 751 членове на Европейския парламент. Те ще представляват техните интереси през следващите пет години.

 

Тези европейски избори са различни и защото за първи път предизборната надпревара определя и бъдещия председател на Европейската комисия. Номинациите на 13-те партии за председател на европейското правителство са пет.

Новото политическо мнозинство, което тези избори ще излъчат, ще формира и европейското законодателство за следващите пет години в редица области - от общия пазар до гражданските свободи.

Във Великобритания и Холандия в европейски избори обикновено участват между 35 и 40 на сто от гласоподавателите, предаде БНР. Обединеното кралство ще избира за следващия Европейски парламент 73-а свои представители, а Холандия – 26. Антиевропейските настроения са силни и в двете страни.

 

Във Великобритания, където в четвъртък се провеждат и местни избори, прогнозите са за пробив на популистката Партия на независимостта на Найджъл Фараж, която може да излезе пред управляващите консерватори. Добри резултати в Холандия се очакват за Партията на свободата на скандалния политик Герт Вилдерс, който приключи кампанията си с показно разрязване на европейския флаг.

Забраната за обявяване на резултатите досега не е било проблем за британците, които започват да броят бюлетините в неделя, припомня БНР. Холандия обаче при предишните евроизбори наруши правилата. Там гласовете ще се броят днес, процедурата е във всяка избирателна секция резултатът да се обяви на глас, и се очаква изтичане на информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6814 |07.04.2014 Размусен: Кремъл иска да раздели Европа . 16| 5900 |01.04.2014 Всички от Европа са добре дошли в НАТО . 17| 6984 |28.03.2014 Русия вън от Съвета на Европа? . 5| 6156 |25.03.2014 Здравейте скъпи кримчани! Вече сте в Русия!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads