Реклама / Ads
4| 5737 |19.07.2011 СВЯТ

ЕК започва процедура за нарушение срещу България поради закъсняло прилагане на правилата в областта на телекомуникациите

.
Брюксел. Европейската комисия поиска информация от двадесет държави-членки, които все още не са я уведомили за мерки с оглед пълното инкорпориране в националното право на новите правила на ЕС в областта на телекомуникациите.
 
Определеният от Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС краен срок за това бе 25 май 2011 г. Комисията поиска информация под формата на официални уведомителни писма в рамките на процедурите на ЕС при нарушение. Сред страните е и България, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

С новите разпоредби, на потребителите и бизнеса се предоставят допълнителни права във връзка с телефоните, мобилните услуги и достъпа до интернет. Сред тях са правото на клиентите да извършват смяна на далекосъобщителния оператор в рамките само на един ден, без да сменят телефонния си номер, правото на повече яснота по отношение на услугите, които се предлагат на клиентите, както и по-добра защита на личните данни онлайн. Новите надзорни правомощия, предоставени на Европейската комисия, и новите регулаторни правомощия, предоставени на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения, ще създадат по-голяма регулаторна сигурност и ще помогнат на далекосъобщителните оператори да се разраснат в рамките на единен общоевропейски пазар на далекосъобщенията.
Бързото и съгласувано прилагане на тези правила е приоритет на Програмата в областта на цифровите технологии (Digital Agenda for Europe).

Въпреки протичащия във всички държави-членки законодателен процес и факта, че повечето от тях уведомиха Комисията за някои предприети мерки, едва седем от тях (Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Малта, Швеция и Великобритания) уведомиха Комисията, че са напълно инкорпорирали новите правила в националното си право. Двадесетте останали държави-членки (Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания) трябва да отговорят на „официалните уведомителни писма“ в срок от два месеца. Ако не сторят това или ако Комисията не бъде удовлетворена от отговора, тя може да им изпрати официално искане за прилагане на законодателството (под формата на „мотивирано становище“ в рамките на процедурите на ЕС при нарушение) и в краен случай да заведе иск пред Съда на европейския съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4891 |01.07.2011 Делото срещу шефа на МВФ се пропука . 0| 5049 |01.06.2011 ЕС започва стрес-тестове на атомните си централи . 4| 8392 |30.05.2011 Италия скочи срещу Германия, укривала нацисти . 1| 5950 |30.05.2011 Обвиняват Саркози в престъпления срещу човечеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads