Реклама / Ads
0| 5049 |01.06.2011 СВЯТ

ЕС започва стрес-тестове на атомните си централи

.
От днес стартират официалните стрес-тестове на атомните електроцентрали в страните-членки на ЕС. Днешната дата е по-скоро формална, тъй като много от тези държави вече започнаха инспекциите.
 

Целта на тестовете е да се провери сигурността на всичките 143 действащи електроцентрали на територията на ЕС, както и на реакторите, които са в процес на изграждане. Дебатът за надеждността на атомните централи в Европа се породи след кризата с авариралата електроцентрала „Фукушима-1″ в Япония.

След продължителни преговори в крайна сметка ЕК и Групата на европейските регулатори за ядрена безопасност, която представлява 27-те независими национални органи за ядрена безопасност, успяха да се споразумеят за общи критерии, по които ще бъдат оценявани централите. Те ще бъдат проверявани на 3 етапа. На първия операторите на централите ще попълват въпросници, ще предоставят документи, изследвания и планове на работа.

На втория ще бъдат подавани национални доклади, изготвяни от ядрените регулатори в страните. В последния етап ще бъдат извършвани инспекции на място от международни екипи, състоящи се от по 7 члена – един от Европейската комисия и 6 от ядрени регулатори от 27-те страни членки.

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер посочи, че критериите за тези тестове за устойчивост ще бъдат разработени идната седмица. Става дума най-вече за сеизмичната устойчивост на атомните централи, надеждността на защитните обвивки на реакторите и резервното енергоснабдяване на охладителните системи. Мерките за защита от терористични атаки няма да бъдат инспектирани, защото са част от мерките за вътрешна сигурност във всяка страна, обясни Йотингер.

Германия и Швеция вече обявиха, че независимо от резултатите от проверките, смятат да се откажат от ядрената енергетика и до 10 години да спрат централите на своя територия. До тогава страните планират да развият алтернативни начини за снабдяване на населението с електричество.

Европейската комисия покани и Швейцария, Русия, Украйна и Армения да се включат в инициативата за проверка на централите. Министърът на енергетиката Сергей Шматко зави, че руските централи вече са били подложени на стрес-тестове, но страната ще се съобрази и ще съгласува своята методика на оценка на рисковете с европейската.

По думите на руския енергиен министър, строящата се у нас АЕЦ „Белене“ ще мине без съмнение проверката и изрази надежда, че това ще премахне всички спекулации за нейната сигурност.

Между 10 и 12 млн. лева ще струва стрес-тестът, през който трябва да премине АЕЦ „Козлодуй“, съобщи шефът на ядрената централа Костадин Димитров по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). “До 15 август трябва да имаме междинен доклад по стрес-тестовете, до 31 октомври – краен доклад и в следващата година до началото на април ЕК трябва да се произнесе конкретно по всичко, което е извършено по отношение на стрес-тестовете”, обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5063 |19.05.2011 Започва ожесточена надпревара за стола на Строс-Кан . 1| 4675 |01.12.2009 Лисабонският договор започва да действа от днес . 3| 5397 |24.11.2009 Започва дело за жертвите в Ирак във Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads