Реклама / Ads
3| 5726 |05.08.2013 СВЯТ

Затвор до смърт за бивш шеф на генщаба на Турция

.
Истанбулският съд осъди Илкер Башбуг, бивш началник на генщаба на на въоръжените сили на Турция, на доживотен затвор за предполагаем заговор за държавен преврат, предаде Ал-Джазира.
 

Журналистът Тунджай Йозкан и пенсионираният генерал Вели Кючюк също получиха доживотни присъди. Пенсионираният генерал Хуршит Толон също е получил доживотна присъда. Лидерът на Работническата партия Доу Перинчек е признат за виновен и е осъден на 117 години затвор.

Пенсионираният полковник Ариф Доан е получил 47 години затвор. Заедно с Кючюк той е обвинен в създаване и ръководство на терористична организация и опит за преврат.

Депутатът от главната опозиционна Републиканска народна партия Мустафа Балбай е осъден на 34 години и осем месеца затвор.

Делото "Ергенекон" започва през 2007 г. с откриването на 27 гранати в къща в Истанбул. След това някои от най-изтъкнатите политици, военни, и интелектуалци на Турция бяха арествани, включително бившият главнокомандващ Илкер Башбуг, депутатите Мехмет Хаберал и Мустафа Балбай, както и журналистите Тунджай Йозкан и Илхан Селджук.

Днес ще бъдат произнесени присъдите на 275 заподозрени за заговор срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.. 66 от тях се намирт в ареста. Срешу тях са повдигнати 33 обвинения.

21 оправдателни присъди бяха издадени от турския съд по делото „Ергенекон", съобщиха световните медии.

Часове преди мегаделото избухнаха сблъсъци между турската полиция и антиправителствени демонстранти пред затвора в истанбулското предградие Силиври.

Процесът продължава вече 5 години като сред обвиняемите са журналисти, политици и генерали. Те са обвинени в заговор за преврат и сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Войници от вътрешни войски не допускат хора и автобуси да приближат на три километра от затвора, съобщиха турски медии.

Поставени са бариери, блокирано е част от движението по трансевропейската магистрала. Подготвени са бронирани коли със сълзотворен газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5702 |31.07.2013 "Ухото" на Уикилийкс го грози 136 години затвор . 0| 5377 |22.07.2013 Смърт след трус от 5,9 по Рихтер в Китай . 1| 5257 |01.07.2013 Осъдиха бивш премиер на Македония на 3 години затвор . 4| 6263 |08.06.2013 Смърт в Калифорния - 6 трупа след стрелба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads