Реклама / Ads
0| 5396 |28.12.2023 АРТ ДЖУНГЛА

След "Уроците на Блага": Стефан Командарев започва работа по нов филм

.
Ели Скорчева и Стефан Командарев в Карлови вари
От 16-и март Стефан Командарев започва работа по нов филм. Това съобщи режисьорът на "Уроците на Блага", "Посоки" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"
 

"Вече са избрани места за снимки и подготвяме снимачен план. Мечтите нямат лимит и се надяваме той да е дори по-успешен от "Уроците на Блага", посочи Командарев в интервю за БНР. 

 

Филмът ще бъде копродукция между три европейски държави, обясни режисьорът:

 

"Правил съм филми и с изключително малък бюджет и със среден, но по-важно е желанието за кино, майсторството на целия екип и най-вече актьорите, за да се получи нещо завладяващо на екрана".

 

По думите на Командарев кампанията за българската номинация за "Оскар" - филмът му "Уроците на Блага" - е била възможно най-добрата:

 

"Българските институции - в лицето на Министерството на културата, на Националния филмов център и на Националния фонд "Култура" - реагираха много адекватно. Бяхме в предвижданията на всички големи киноиздания, че ще бъдем в краткия списък, ние си свършихме достойно работата, но не попаднахме в този списък. Не е толкова лесно и не е само въпрос на качествата на филма. Има много пари, интереси, много лобиране. Но ние нашата работа си я свършихме по максимално добрия начин".

 

През 2010 г. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе сред 9-те в т.нар. шортлист, от който финално се избират петте номинирани в категорията. От две години насам шортлистът е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно за български успех.

 

Въпреки това "Уроците на Блага" бе оценен висока на европейската филмова сцена, което на почитателите на киното, е дори по-голямо доказателство за качествата на филма от номинация за "Оскар". Така например филмът получи голямата награда на журито на Festa del Cinema di Roma.

 

Видяхме и триумф на българския филм на 57-то издание на филмовия фестивал в Карлови Вари в Чехия. Лентата на Стефан Командарев бе отличена с голямата награда "Кристален глобус", а "Най-добра актриса" бе присъдена на Ели Скорчева.
 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10381 |25.12.2023 "Вземи си ръкавиците, да си разходим мислите". На Коледа Георги Господинов припомни свой стих . 0| 7321 |22.12.2023 "Оскар"-и 2024: Без "Уроците на Блага", с много "Барби" . 0| 5440 |21.12.2023 Четем "Ходене по буквите" от Марин Бодаков . 0| 6518 |20.12.2023 Кристофър Нолан каза кой е най-успешният филм в кариерата му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads