Реклама / Ads
0| 3504 |20.02.2024 АРТ ДЖУНГЛА

"Тревога" на Жанна Кадирова: За всички украинци и постоянната заплаха

.
Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два документални филма. Авторката лично ще присъства на откриването.
 

В Чешкия център довечера ще прозвучи и музикален пърформанс на саксофониста Ярослав Кмитко. Проектът се реализира от Посолството на Украйна в Република България, Посолството на Чешката република в София и Чешкия център в София. В организацията участва и украинският художник Федир Александрович. Събитието е част от програма за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия, съобщава БНР.





Проектът "Тревога" е посветен на всички украинци, които са напуснали Украйна или продължават да живеят там.

 

Състоянието на заплаха за собствения им живот или живота на близките им се е превърнало в постоянно от началото на пълномащабната инвазия.

 

Изложбата представя проекти, създадени през първите три месеца на войната, когато киивските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като принудителни преселници в село Березово, Закарпатска област, близо до границата с Унгария.

 

Творбите в "Тревога" са създадени от традиционни бродирани картини, които обикновено са украсявали къщите в този регион.


Към ръчно изработените сюжети за весели хора, животни и красотата на природата с помощта на бродираща машина е добавен надпис "Въздушна тревога". В резултат на това смисълът на текстовото съобщение влиза в конфликт със сюжета на старинното изображение, като напълно променя смисъла си. За да се работи по този проект, бяха събрани картини от местните жители.

 

Проектът "Паляниця" е речен камък, нарязан като хляб, открит е на река Рика, която тече през Березово.

 

Думата "Паляниця" (бълг. "Питка") означава празничен хляб. С такъв хляб се посрещат гостите в къщата.

 

В началото на пълномащабната инвазия тази дума служеше като парола, руските диверсанти не могат да я произнесат и благодарение на нея бяха разкрити много вражески разузнавателни групи.

 

В изложбата ще бъде представен и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на "Паляници" и откриването на първата изложба в къщата, в която са живели художниците, което се състоя на 26 март 2022 г.

 

Къщата с номер 777 се превърна в местен център за съвременно изкуство, където Жанна Кадирова организира изложбени проекти и видеопрожекции за местните жители и приятели на бежанци.

Изложбата включва и колекция от документални записи за публичните събития, състояли се в сградата. Пет творби от поредицата "Тревога" също бяха показани за първи път в изложба в тази къща. Творбите са създадени от традиционни бродирани картини, които обикновено са украсявали къщите в този регион.

 

Към ръчно изработените сюжети за весели хора, животни и красотата на природата с помощта на бродираща машина е добавен надпис "Въздушна тревога". В резултат на това смисълът на текстовото съобщение влиза в конфликт със сюжета на старинното изображение, като напълно променя смисъла си. За да се работи по този проект са събрани картини от местните жители.





Жанна Кадирова е родена през 1981 г. в Бровари, Киевска област, Украйна, където в момента живее и работи. Член е на група "REP" (Revolution Experimental Space). След като завършва Държавното художествено училище "Тарас Шевченко“ през 1999 г., тя получава наградата "Казимир Малевич“ и Голямата награда на "Киевски скулптурен проект“ (и двете през 2012 г.). Получава също и Специалната награда (2011), Основната награда (2013) и Специалната награда - Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre.


Всички нейни последни проекти са специфични за съответното място, включително инсталацията на открито в планините Семеринг (Австрия), постоянната скулптура в село Толфа (Италия) и скулптурният проект за Международния скулптурен проект (JISP) в  Шанхай (Китай).Участвала е в множество международни изложби, включително 58-ото, 56-ото (международни проекти) и 55-ото (украински Pavillion) Венецианско биенале, Биеналето в Киев 2017 г. и "CrackUpCrackDown", 33-ото биенале на графичните изкуства в Любляна, Словения. Нейни творби са показвани на национално и международно ниво.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3263 |14.02.2024 Ранени, убити, гробове, плачещи майки - виждаме войната през очите на децата . 1| 3170 |13.02.2024 Спилбърг възхвали звездната година на киното . 14| 7778 |25.01.2024 86 години от рождението на Владимир Висоцки: Мрази хладния цинизъм, да му плюят в душата . 0| 6697 |23.01.2024 “Опенхаймер”, “Убийците на цветната луна”, “Барби” и “Маестро” - ще се борят за “Оскар”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads