Реклама / Ads
6| 2288 |17.04.2024 НОВИНИ

BBC: Жертвите на руската ""месомелачка"- 50 000 са намерили смъртта си на фронта

.
Източник: Ройтерс
Броят на загиналите руски военни в Украйна вече надхвърли 50 000 души, информира Би Би Си. През вторите 12 месеца на фронтовата линия - когато Москва прокарваше така наречената си стратегия  "месомелачка" - броят на жертвите е с близо 25% по-голям, отколкото през първата година, пише в свой анализ медията.
 

Руската редакция на Би Би Си, независимата медийна група "Медиазона" и доброволци броят смъртните случаи от февруари 2022 г. насам. Новите гробове в гробищата помогнаха да се предоставят имената на много войници.


Според констатациите на британската медия: повече от 27 300 руски войници са загинали през втората година на сраженията - отражение на това как териториалните придобивки са стрували огромна човешка цена.


Русия отказа да коментира.


Терминът "месомелачка" се използва, за да опише начина, по който Москва изпраща безмилостно напред вълни от войници, за да се опита да изтощи украинските сили и да разкрие местоположението им пред руската артилерия.


Общият брой на загиналите - над 50 000 души - е осем пъти по-висок от единственото официално публично признание за броя на загиналите, дадено някога от Москва през септември 2022 г.


Действителният брой на загиналите руснаци вероятно ще бъде много по-висок. Анализът не включва смъртните случаи на опълченците в окупираните от Русия Донецк и Луганск - в Източна Украйна. Ако те бъдат добавени, броят на загиналите от руска страна ще бъде още по-висок.

 

Междувременно Украйна рядко коментира броя на жертвите на бойното поле. През февруари президентът Володимир Зеленски заяви, че са били убити 31 000 украински войници, но оценки, базирани на разузнавателни данни на САЩ, сочат по-големи загуби.

 

По оценки на Би Би Си поне двама от всеки петима загинали руски бойци са хора, които не са имали нищо общо с армията на страната преди инвазията.

 

В началото на инвазията през 2022 г. Русия е била в състояние да използва професионалните си войски за провеждане на сложни военни операции - обяснява Самюел Кранни-Еванс от Кралския институт на обединените служби. Но много от тези опитни войници сега вероятно са мъртви или ранени, казва анализаторът в областта на отбраната, и са заменени от хора с малка подготовка или военен опит - като доброволци, цивилни и затворници.


Тези хора не могат да правят това, което могат да правят професионалните войници, обяснява Кранни-Еванс. "Това означава, че те трябва да правят неща, които са много по-прости от тактическа гледна точка - което обикновено изглежда е настъпление към украинските позиции с артилерийска подкрепа."

 

Новобранците в затворите са от решаващо значение за успеха на месомелачката - и нашият анализ показва, че сега те биват убивани по-бързо на фронтовата линия.


Москва разреши на лидера Евгений Пригожин да започне да вербува в затворите от юни 2022 г. След това затворниците, превърнали се в бойци, се сражават като част от частна армия от името на руското правителство.


Вагнер имаше страховита репутация за безмилостна бойна тактика и брутална вътрешна дисциплина. Войниците можели да бъдат екзекутирани на място за отстъпление без заповед.


Групата продължава да набира пленници до февруари 2023 г., когато отношенията ѝ с Москва започват да се влошават. Оттогава руското министерство на отбраната продължава същата политика.


През юни миналата година Пригожин организира прекъснат бунт срещу въоръжените сили на Русия - и се опита да напредне към Москва, преди да се съгласи да се върне обратно. През август той загина в самолетна катастрофа.

 

Министерството е създало армейски части, известни като взводове "Буря", съставени почти изцяло от осъдени. Подобно на затворническите отряди на Вагнер, тези отряди, както се съобщава, често са третирани като ненужна сила, хвърлена в битката.


"Бойците от "Бурята" са просто месо", каза миналата година пред Ройтерс един редовен войник, който се е сражавал заедно с членове на "Бурята". Неотдавна бойците на "Бурята" са изиграли важна роля в продължилата месеци битка за превземането на Авдийвка.


Градът падна в ръцете на Русия преди осем седмици и представляваше най-голямата стратегическа и символична победа на бойното поле за Путин след Бахмут.

 

Под ръководството на Вагнер новите бойци в затвора преминават двуседмично военно обучение, преди да се отправят към бойното поле.


За разлика от тях, някои новобранци от Министерството на отбраната са били убити на фронтовата линия през първите две седмици от изпълнението на договорите им. Би Би Си разговаря със семействата на загинали новобранци от затворите - и с все още живи войници - които казаха, че военното обучение, предлагано на новобранците от Министерството на отбраната, е недостатъчно.


Една вдовица разказва, че съпругът ѝ е подписал договора си за служба в затвора на 8 април миналата година - а три дни по-късно се е сражавал на фронтовата линия.
"Бях сигурна, че ще има няколкоседмично обучение, за което се говори. И че няма да има от какво да се страхувам поне до края на април".
Тя казва, че е чакала да получи известие от него - но е разбрала, че е бил убит на 21 април.

 

Текстът е публикуван със съкращения

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10689 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка . 7| 13721 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 0| 2627 |17.04.2024 YouTube ще наказва, ако използвате блокъри за реклами . 3| 3333 |17.04.2024 Съдия Атанаска Дишева: Прокурор за министър на правосъдието? Съдебната реформа е на трупчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads