Реклама / Ads
2| 2626 |09.02.2024 НОВИНИ

Допуска ли грешка Зеленски със смяната на Залужни?

.
Решението на украинския президент Володимир Зеленски да уволни Валерия Залужни от поста на главнокомандващ украинските въоръжени сили, може да се окаже грешка и е нов решаващ етап във войната между Русия и Украйна, пишат анализатори от The Economist.
 

Зеленски отстрани Залужни от поста заради застоя в украинската контраофанзива и на негово място назначи ген. Олександър Сирски, който наскоро отказа да заеме поста.


Това бележи нов и решаващ етап от войната и Зеленски рискува да допусне грешка.


Разликите между актьора, превърнал се в политик, и закаления в битки командир бяха отчасти свързани с културата и личността. След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., тези различия станаха незначителни, пишат анализаторите. Отношенията между Залужни и Зеленски обаче се влошиха и се появиха разногласия относно това какво да се прави на бойното поле. Зеленски и неговата администрация искаха украинската армия да се подготви за по-нататъшни атаки и притискаха Залужни да разработи бойни планове и да поеме отговорността от непопулярно решение като това за мобилизирането на допълнителни войски. 





Генералът обаче отказа и заяви, че предпазливостта му е довела до спасяването на жизненоважни войски и оборудване. При тези обстоятелства беше правилно генералът да си отиде. В една демокрация въоръжените сили трябва да са подчинени на политиците. Доверието на генерал Залужни като главнокомандващ вече беше фатално подкопано от слуховете за неговото уволнение. Колкото по-дълго Зеленски изглеждаше твърде слаб, за да го уволни, толкова повече страдаше доверието към него. Въпросът е докъде ще доведе това президента и новия командващ Сирски.


Един от рисковете за Зеленски е недоволството, с което би могъл да се сблъска в армията. Генерал Сирски има репутация на човек, който е готов да се сблъсква с врага, дори ако цената, която трябва да се плати като жива сила и машини е висока. Някои хвалят професионализма му, а други казват, че ужасява подчинените си и ги контролира чрез страх. 


Най-важният въпрос е дали Зеленски ще успее да се възползва от уволнението на генерал Залужни, за да промени визията си за войната. Към днешна дата все още публично държи на обещанието си, че Украйна ще върне всяка педя земя, окупирана от руските войски, дори и да знае лично, че това няма да се случи скоро

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3041 |09.02.2024 До 60% по-евтини билети за самолет. Кои са любимите дестинации на българите? . 2| 2636 |09.02.2024 Търговията между Русия и Северна Корея се задълбочава, разкри доклад на ООН . 2| 2612 |09.02.2024 И този филм сме го гледали: След зърнарите идват миньорите . 7| 2498 |09.02.2024 Сарафов: Гешев изплува при кръговете около Пепи Еврото и Мартин - Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads