Реклама / Ads
2| 2614 |09.02.2024 НОВИНИ

И този филм сме го гледали: След зърнарите идват миньорите

.
Не е нужно да провидим в бъдещето, за да се досетим, че е логично веднага след зърнарите и миньорите да блокират страната с протестни искания за гарантирани високи доходи доживот, както се говори. Достатъчно е само да върнем лентата няколко месеца назад, когато България се готвеше за местни избори. Тогава ГЕРБ впрегна в ялови простести и зърнарите, и миньорите. В резултат бяха направени стандартни договорки между кабинета на акад. Николай Денков и браншовете, каквито в мирни времена се случват тихо и кротко, без напрежение, но в предизборна обстановка се превърнаха в политическа война. 
 

С днешна дата сглобката се клати поради наближаващата ротация. ПП-ДБ настояват тя да е пълна - Денков и Габриел да си сменят местата, а сред министрите да има минимални промени. След координираната заявка по ТВ студията на депутатите от ГЕРБ Мария Габриел да остане и външен министър след ротацията, вчера Борисов даде отбой - искали само министерството, без Габриел да е задължително техният човек там. Това потвърждава тезата, че цялата партия просто хвърля прах в очите на Мария Габриел, че я подкрепя - докато точи зъби да овладее най-ресурсните министерства.


Земеделските протести са на път да претърпят пълен провал и да изпишат веждите на министър Кирил Вътев и на премиера Денков, вместо да избодат очите им. Денков беше категоричен, че помощи ще се дават само на онези зърнопроизводители, които докажат загуби. Нещо повече - няма нито един аргумент, който да може да се извади против това решение. Бившият съветник на Бойко Борисов - Яне Янев, който e и животновъд, също протестира. И макар алчността на земеделците с майбаси и яхти да беше достатъчна, за да изкара тракторите по улиците и вече окончателно да вбеси хората, повечето от тях всъщност признаха, че даже не искат оставката на Вътев, защото бил “един от най-добрите министри на земеделието в последните години”. Смяната му при ротацията вече става мираж за ГЕРБ. 


Не е трудно да се досетим, че след това фиаско ГЕРБ ще посегнат към другата гилдия, която държи на къс синджир - миньорите. Министерството на енергетиката е едно от най-ресурсните ведомства - много апетитна придобивка за портфейла на ГЕРБ, където те се надяват да инсталират свой човек. Министър Румен Радев, който дойде като независим експерт в кабинета, е трън в очите на енергодружествата, оглавени от кадри на ГЕРБ - БЕХ, АЕЦ, Нови мощности. Служители в министерството издават, че той влизал много в детайл в работата им, постоянно искал отчети, срещал се редовно с шефовете им, четял внимателно докладите им и неведнъж коригирал - въобще налагал прекалено строг контрол, с който тези дружества не са свикнали. За министъра се говори, че му липсва всякакъв политически опит и нюх, но пък бил изключителен експерт в енергетиката. И оттам абсолютно неподатлив на политическо овладяване. 


При тези обстоятелства най-логичното развитие преди ротацията е ГЕРБ да организира нови “спонтанни протести” на миньори и енергетици, както се говори. Източници от “Мини Марица Изток” издават, че към ръководството постоянно се подават сигнали за фалшиви новини, които се разпространяват от близките до ГЕРБ и “Възраждане” синдикати, за да стресират работниците, че ще бъдат оставени на улицата. Именно за да могат да бъдат активирани в правилния момент. Дали обаче ще сработи и това дежавю е съмнително. На хората им писна данъците им да отиват за рекетьори, които им блокират улиците и магистралите по партийна команда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2506 |09.02.2024 Тъкър Карлсън не зададе на Путин въпроси за престъпленията в Буча и Мариупол, за Навални . 1| 2495 |09.02.2024 Заради ремонт: Летище Бургас ще бъде временно затворено за близо месец . 7| 2499 |09.02.2024 Сарафов: Гешев изплува при кръговете около Пепи Еврото и Мартин - Нотариуса . 1| 2461 |09.02.2024 Пентагонът: САЩ ще работят ефективно с новия главнокомандващ украинската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads