Реклама / Ads
2| 5167 |17.04.2024 НОВИНИ

Харков рискува да се превърне във втори Алепо, заяви кметът на града

.
Харков рискува да се превърне във "втори Алепо", ако американските политици не гласуват нова военна помощ, за да помогнат на Украйна да изгради противовъздушна отбрана, необходима за предотвратяване на руските атаки на далечни разстояния, предупреди кметът на града.
 

Игор Терехов заяви, че Русия е сменила тактиката, за да се опита да унищожи електроснабдяването на града и да тероризира 1,3 млн. жители, като обстрелва жилищни райони, в които хората изпитват непланирани прекъсвания на електрозахранването за часове.


Кметът на втория украински град заяви, че пакетът от 60 млрд. долара американска военна помощ, който в момента е спрян в Конгреса, е от "решаващо значение за нас" и призова Запада да се съсредоточи отново върху двугодишната война.







"Нуждаем се от тази подкрепа, за да не допуснем Харков да се превърне във втори Алепо", каза Терехов, визирайки сирийския град, тежко бомбардиран от руските и сирийските правителствени сили в разгара на гражданската война в страната преди десетилетие, предаде "The Guardian".


На 22 март руските атаки унищожиха електроцентрала в източния край на града, както и всички нейни подстанции; седмица по-късно официални лица признаха, че втора централа, на 50 км. югоизточно от града, е била ликвидирана при същата атака.


Електрозахранването в града, който се намира на около 50 км. от руската граница, беше прекъснато след поредната бомбардировка тази седмица, което доведе до кратко спиране на метрото. Жителите заявиха, че в центъра на града обикновено има няколко часа захранване на ден, въпреки че в покрайнините положението е по-добро.


Децата се обучават онлайн или в нелегални училища за своя собствена безопасност. Водоснабдяването продължава, но Терехов заяви, че има опасения, че руските военни могат да преминат към атакуване на газоразпределението, след като миналата седмица бяха атакувани хранилища в западната част на страната.


Украинските лидери започнаха да се обръщат към западните държави с молба за дарение на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" - молби за помощ, които се изостриха от военната подкрепа на САЩ и Обединеното кралство за Израел през уикенда, когато той неутрализира въздушна атака от Иран.


Президентът Володимир Зеленски заяви, че отбранителните действия на съюзниците "показват колко ефективно може да бъде единството в защитата срещу терора, когато то се основава на достатъчна политическа воля" - преди да направи сравнение с Украйна.


Използваните от Русия ирански безпилотни летателни апарати Шахед "звучат идентично с тези над Близкия изток", каза той. "Въздействието на балистичните ракети, ако не бъдат прехванати, е едно и също навсякъде".


Украинският лидер заключи: "Европейското небе отдавна можеше да получи същото ниво на защита, ако Украйна беше получила подобна пълна подкрепа от партньорите си за прихващане на безпилотни самолети и ракети".







Седем души бяха убити в Харков, когато две ракети удариха близо до неизползваем търговски център на околовръстния път северно от града малко след полунощ на 6 април, оставяйки след себе си кратери с дълбочина 4 метра и военни отломки в близост до жилищен район.


72-годишната Нина Михайловна, която живее наблизо, разказва, че шокът от удара "вдигнал леглото ѝ във въздуха" и бил последван от около 90 минути вторични експлозии - най-сериозните, които е преживяла по време на войната.


Малко жители са напуснали града, откакто Русия засили бомбардировките си в началото на годината, и Харков остава оживен метрополис с оживени ресторанти и кафенета, а някои предприятия процъфтяват въпреки заплахата.


39-годишният Олексий Евсюков и 30-годишната Виктория Вареникова управляват фабриката за дрехи в жилищен квартал и от началото на конфликта са инсталирали на покрива слънчеви панели на стойност 20 000 долара. Добавките осигуряват достатъчно електричество за захранване на шевните машини на 10-те служители, работещи долу в сградата от съветската епоха, която е в процес на цялостен ремонт.


"Предвиждахме, че тази зима може да има прекъсвания на електрозахранването от атаки срещу енергийната инфраструктура", казва Евсюков. "Разгледахме решения и решихме, че дизелов генератор не е подходящ, скъп е и не е много екологичен, затова поръчахме слънчевите панели миналата година".


Новоинсталирана енергийна банка съхранява достатъчно електроенергия за два дни, ако панелите не могат да я генерират, а геотермална помпа поддържа топлината в сградата, за да се избегне нуждата от газ. По този начин фабриката е самодостатъчна, което може да се окаже необходимо, тъй като собствениците очакват поне още две години война.

Тяхната компания произвежда дамско облекло за плуване и фитнес за маркови компании в Украйна и, както казват съпрузите, продажбите са нараснали, въпреки че стоките могат да се считат за лукс по време на война. След като ремонтът на фабриката е почти завършен, Евсюков казва, че планират да удвоят приблизително работната сила.


Скоро след началото на войната Вареникова открива, че е бременна. Синът им Макс вече е на една година и тя изразява надежда, че войната може да свърши, когато той ще е готов за училище. "Искам той да ходи в нормално училище, а не в подземно училище, не в училище в метрото, не в онлайн училище".







Не всички обаче са толкова оптимистично настроени. Една от служителките на фирмата, Любов, заяви, че планира да напусне дома си в Харков и да се премести в Централна Украйна поне за месец, за да осигури по-спокойна среда за двете си дъщери, които могат да продължат да посещават уроци дистанционно.


Руските бомбардировки са станали "много по-чести, много по-чести", казва Любов. Цялостната атака на 22 март е била "много, много страшна и шумна" и "атаките могат да станат през деня или през нощта, във всяка част на града".


Любов не пожела да бъде сниман или да посочи фамилия, което може би отразява притеснението, че не иска да бъде идентифициран като човек, който напуска града. "Трябваше да свикнем с всичко, иска ми се да не се налагаше. Имаме захранващи банки, имаме запаси от храна, но искаме това да свърши скоро. Просто искаме да живеем."

 

Дан Сабаг, The Guardian. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2794 |17.04.2024 Цветан Цветанов: Не знам защо има такова упорстване и такава защита за Калин Стоянов . 0| 2293 |17.04.2024 Как влияят на здравето ни резките промени във времето? . 2| 2346 |17.04.2024 Богослов за поругаването на гроба на Патриарха: Това е бесовско изпълнение . 0| 2260 |17.04.2024 Какви са санкциите на САЩ срещу Иран и как Вашингтон може да наложи още?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads