Реклама / Ads
12| 3018 |25.04.2024 НОВИНИ

Русия ще загуби войната с НАТО, предупреждава Полша

.
Война между Русия на Владимир Путин и НАТО ще завърши с „неизбежно поражение“ на Москва, заяви в четвъртък полският външен министър Радослав Сикорски.
 

„Не ние, Западът, трябва да се страхуваме от сблъсък с Путин, а обратното“, каза Сикорски по време на реч пред Сейма, долната камара на полския парламент. „Струва си да напомним за това, не за да засилим чувството за заплаха у руснаците, защото НАТО е отбранителен пакт, а за да покажем, че нападение от страна на Русия срещу който и да е от членовете на Алианса би завършило с неговото [на Русия] неизбежно поражение.“

 

Сикорски, който излагаше визията на полския министър-председател Доналд Туск за външната политика на новото правителство, заяви, че военният и икономическият потенциал на Русия „бледнее в сравнение с този на Запада“, тъй като НАТО разполага с три пъти повече военен персонал, три пъти повече въздушни ресурси и четири пъти повече кораби от Русия.

„Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност“, предупреди той, цитиран от "Политико".

 

Западните съюзници и висши военни служители са все по-загрижени за потенциалното разпространение на насилието от продължаващата пълномащабна инвазия на Путин в Украйна - тъй като руският лидер продължава да отправя завоалирани ядрени заплахи към Запада и крие атомни оръжия в Беларус, която граничи с членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

 

Сикорски се върна на поста си на външен министър след успеха на Туск на изборите през октомври миналата година, който изхвърли националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС) от управлението на Полша след осем години на власт. Оттогава дясноцентристката администрация на Туск се опитва да отмени дългогодишната политика на PiS, като обещава да възстанови демократичните стандарти в страната и да подобри отношенията с Брюксел.

 

Наскоро Туск предупреди, че Европа се намира в „предвоенна епоха“, но все още има да извърви „дълъг път“, преди да е готова да се справи с предстоящата заплаха. А неотдавна полският президент Анджей Дуда заяви, че Полша е „готова“ да приеме ядрени оръжия на своя територия, ако НАТО реши да подсили източния си фланг.

 

В четвъртък Сикорски разкритикува външната политика на предишното правителство, като я нарече „поредица от погрешни идеологически предположения, лоши идеи, грешни решения и пропуски“. Тя е довела до финансови загуби, „загуба на доверие и престиж“, влошаване на външните отношения и е изтласкала Полша „в периферията на най-важните дебати в Европейския съюз, както и в НАТО“.

Докато предишното правителство избра „пътя на конфронтацията“, новото ще има различни приоритети, заяви Сикорски, като отправи поглед към Полша, която ще поеме ротационното председателство на ЕС през първата половина на 2025 г.

 

„Развитието и сигурността на Полша трябва да се основават на два стълба: трансатлантическото сътрудничество - поддържано независимо от решенията на американските избиратели - и европейската интеграция“, каза той, намеквайки за възможността републиканският претендент и скептик на НАТО Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом и за потенциалното въздействие върху трансатлантическия военен съюз.

 

Полша бързо се превръща в тежък отбранителен фактор и в 14-ия най-голям военен разход в света, след като увеличи разходите си с невероятните 75 % между 2022 и 2023 г. до 31,6 млрд. долара, според данни, публикувани тази седмица от Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2993 |25.04.2024 Дейвид Камерън: Обединеното кралство вече не може да има нормални дипломатически отношения с Путин . 0| 2392 |25.04.2024 За какво да внимаваме в магазина преди Великден? Експертите съветват . 3| 2339 |25.04.2024 Шведският премиер: Ще изпратим войски в Латвия . 4| 2537 |25.04.2024 "Майната им на хората - да мрат". Руски знамена, "Възраждане" и трепетите на един общинар-пчелар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads