Реклама / Ads
2| 2480 |16.04.2024 НОВИНИ

Украйна с над 300 млн. евро загуби заради ограниченията за износ

.
Източник: личен архив
Украинските загуби от новите мерки на Европейския съюз (ЕС) във връзка с вноса на украинска земеделска продукция, които влизат в сила на 6 юни тази година, може да надвишат 300 млн. евро, предаде Укринформ.
 

Изявлението е на началничката на Комитета за европейска интеграция към Украинския агробизнес клуб Олександра Авраменко в интервю за Укринформ.

 

Миналата седмица представителите на държавите членки на ЕС приветстваха решението да се удължат до 5 юни 2025 г. спрените вносни мита и квоти върху украинския износ на земеделски продукти.

 

Същевременно в ЕС се предлага въвеждането на засилени мерки за защита с квоти, които могат да засегнат продукти като пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед.





Затова Европейската комисия (ЕК) ще въведе обратно митата върху вноса на гореспоменатите продукти, ако количеството внос надвиши средните обеми през втората половина на 2021 г. и целите 2022 и 2023 г. Допълнително ЕК ще засили наблюдението на украинския внос на зърно, най-вече пшеница.

 

„Решението все още трябва да бъде финализирано. За да влезе в сила, Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да го гласуват. Но най-вероятно това ще е последния вариант на регулацията и нито една от разпоредбите му няма да бъде преразгледана“, казва Авраменко.

 

Така от 6 юни 2024 г. ЕК ще може да въведе отново квоти на някои украински продукти, ако е нужно. Според информация на Укринформ това може да доведе до около 315 млн. евро загуби за Украйна.





„Бих искала да отбележа, че това не се отнася до загубите на селскостопанските компании, а до краткотрайните валутни приходи за икономиката на Украйна. С оглед на ограниченията за износ на пазарите на ЕС украинските производители ще трябва да търсят нови пазари за продажби, което ще доведе до по-скъпа логистика. Маржът на доставките също ще намалее", отбелязва Авраменко.

 

Като пример експертът споменава износът на птиче месо. Досега Украйна е изнасяла големи количества пилешко филе за ЕС. Ако защитните мерки бъдат въведени, украинските продажби на филе на европейския пазар ще бъдат ограничени, а износът на този продукт в същите количества на друг пазар е невъзможен.

 

„Докато се преориентират към други пазари, някои износители ще трябва да променят разнообразието на продукти за износ в полза на по-евтини опции“, обяснява Авраменко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2359 |16.04.2024 Зеленски подписа обновения закон за мобилизацията . 1| 2373 |16.04.2024 Не се лъжете, ако ви искат пари за електронна рецепта. Незаконно е! . 4| 2613 |16.04.2024 Андрей Янкулов, АКФ: Калин Стоянов завел иск срещу журналисти, вместо да понесе отговорност за Нотариуса и Еврото . 7| 2683 |16.04.2024 Протест "Кой спря съдебната реформа?" в София иска отстраняване на Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads