Реклама / Ads
1| 5045 |09.05.2024 НОВИНИ

Украйна вече празнува Деня на Европа

.
Киев
Украйна вече празнува Деня на Европа.Честванията за края на Втората световна война са на 8 май
 

На 8 май 1945 година Германия обявява капитулацията си и това слага край на Втората световна война (1939 - 1945 година), коментира Зеленски след решението на Върховната Рада. Това е чистата история, без идеологически нюанси, допълва още той.


Исторически Русия празнува края на Втората световна война не на 8 май, а на 9 май, защото германската армия обявява своята капитулация късно вечерта - 23:01 часа, тоест вече на следващия ден по московско време. Съветското правителство съобщава за края на войната на 9 май.


"Никога няма да забравим приноса на украинския народ за победата над нацизма и няма да позволим лъжи, че победата в тази война можеше да се случи без участието на някоя държава или народ. Тогава заедно унищожавахме злото и сега също унищожаваме подобно зло, защото за съжаление то се завърна", казва Зеленски в свое обръщение преди година.


Той отбеляза жертвите на Украйна във Втората световна война - повече от 8 млн. украинци губят живота си на фронта, при окупацията и бомбардировките на страната, както и в Холокоста. Днес агресорът е друг, но целта е същата - робство и унищожение, каза още украинският президент по повод руските военни действия в страната.


"Както през Втората световна война, ние не сме сами срещу злото - ние се борим заедно по същия начин, заедно с целия свободен свят", казва още той. "Все още не знаем деня на нашата победа, но знаем, че тя ще бъде празник за цяла Украйна, цяла Европа и целия свободен свят", заяви още Зеленски и обеща, че страната му ще си върне окупираните територии, а украинците ще се върнат по домовете си.


Ние ще отбелязваме нашето историческо единство - единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят расизма", заяви Зеленски. По думите му Европа е дала убежище за милиони украински деца и жени, не е поставяла въпроси за избрания път и никога не е наричала Украйна "изкуствено създадено" или "функционално" образувание.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 23974 |09.05.2024 Денят на Европа и День Победы! Защо хората емигрират в ЕС, а не в Русия . 0| 3104 |08.05.2024 ЕС реши как ще управлява руските активи в полза на Украйна . 22| 13617 |08.05.2024 Не отиват на шествие заради 9 май, а да ги видят Путин и Митрофанова . 4| 2686 |08.05.2024 Николай Денков: Нещата в България стават бавно заради постната пица на ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads