Реклама / Ads
13| 5970 |07.02.2024 НОВИНИ

Знаят ли какво точно искат протестиращите земеделци? 

.
За законови промени се обявиха протестиращите земеделци, които продължават и днес блокадата на страната. Правителството обяви - работи се по седем законопроекта и покани сектора на среща в Министерския съвет днес. Предстои да стане ясно кой точно ще отиде на тази среща. Част от бранша се притеснява, че няма ясен хоризонт за приемането на тези законопроекти, които ще станат факт "незнайно кога". Други считат, че били лобистки. Залогът изглежда главата на земеделския министър Кирил Вътев, който пречел на реформата в сектора. Той обаче е категоричен, че няма да си тръгне от поста под натиск.
 

"Изолирани сме и досега не сме водили срещи с премиера. Ако бъдем поканени, ще отидем. Писали сме писма и до МС, и до министър Вътев. Коментари по въпроса за разпределението на парите за зърнопроизводство няма да правим. Бюджетът, който се предлага за т.нар. “чувствителни сектори” е много по-малък от онова, което беше миналата година. Оцеляхме при тази тежка година - измръзвания, суша, неопрашване на насажденията, войната и пандемията. Оцеляхме, благодарение на украинската помощ. Сега е три пъти по-малко. Алармирахме, че без тази помощ ще загинем", заяви в ефира на Нова телевизия Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите.





Тя обясни, че политиката е такава, че се плаща еднакво на площ за всички култури, независимо дали стана дума за плодове, зеленчуци или зърно. Според нея градинарите се сблъскват пред много голяма административна тежест:


"Хората започнаха да се отказват от отглеждането на плодове и зеленчуци, селата обезлюдяха, започнаха да напускат сектора. 2014 г. след много преговори се преборихме за обвързана подкрепа за някои култури. За да я получа тази помощ обаче, трябва да доказвам добиви, има определени екологични изисквания".


"Не искаме само субсидии. Намираме се в тежка ситуация, благодарение на безумната административна тежест, която се налага. Конкретно - излязла е Наредба за фискален контрол. Всеки производител трябва да пусне уведомление до НАП с кое транспортно средство ще се превозва продукцията, шофьор, номер. Никъде в другите държави го няма. Водим седмици наред разговори с НАП, обяснихме, че за сектора на плодовете и зеленчуците това е неприложимо", посочи Милтенова.


Според нея обаче в голяма част от предложенията за законови промени стоят лобистки интереси. 


"Не е най-спешното да се прави Закон за аграрна камара. Вътев подкрепя една единствена създадена камара - БАК, създадена миналата година. Организации на 20 години, които работят в сектора, са изолирани от разговорите с МХЗ, премиера. Има много по-важни проблеми, които да бъдат решени. Затова искаме оставката на министъра", посочи Милтенова.





"Преекспонира се, че земеделците са излезли, за да протестират за субсидии. Има нужда от преструктуриране на нашето земеделско стопанство. Говорим за политика, която се бори за сектор земеделие. Нямаме политически искания кой ще е министър", счита Петко Симеонов, председател на сдружение "Биологично пчеларство“.


"Няма стратегия за развитие на сектора. Боря се за създаване на такова нещо. В момента в ЕС и България няма контролен орган, който да хване фалшивият мед. Има дъмпинг. Като реален производител няма как ценово да се конкурираш с това. Чисто законодателно вие не може да докажете, че това е фалшив продукт, защото законодателството е остаряло, не отразява последните тенденции и технологии. Всеки трети буркан в Европа е компрометиран. Можем да въведем по-стриктни изисквания за продуктите в България", допълни той.  


"Все още не сме наясно с този опростен механизъм, който властта предлага за компенсиране на земеделците. Вчера премиерът сподели за него в брифинг, но ние тепърва трябва да се запознаем с предложението и дали то е релевантно към ситуацията и загубите, които се търпят”, коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.


"Да, нормално е този, който печели много, да няма нужда от подпомагане. Но тук трябва да видим дали това е съпоставимо. В крайна сметка, цялата концепция на тези протести е, че всички са на загуба”, допълни той.


Министър Вътев - ябълката на раздора? 


От сектора са настръхнали срещу земеделския министър и упорито настояват за неговата оставка, защото според тях той разделя бранша и прехвърля горещия картоф на Министерския съвет. Още вчера Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), заяви, че протестиращите не са доволни от предложенията на изпълнителната власт за излизане от сегашната криза и определи подходът като "сбъркан". Тази сутрин пред Нова телевизия той допусна, че информацията, която се подава от министър Вътев, обърква оборота с печалбата. 





“Ако са извадили печалбата на цялата индустрия, на всички в сектора, това е некоректно. Тази информация се подава, за да бъдат настроени гражданите срещу нас, да се получи още по-голямо разцепление. На нас не ни е приятно да създаваме проблеми по магистралите и на хората, които са отишли да си вършат работата”, посочи Върбанов. 


"Опростеният механизъм ние още не сме го видели. Беше изпуснат моментът, когато украинската помощ трябва да се заложи в бюджета, а не както сега - да се чудят откъде да извадят някакви пари, за ни хвърлят прах в очите и да ни успокоят. Никой не казва евентуално откъде ще ги извадят тези пари, но те ще ги вземат пак от нас – или от чувствителните сектори и те ще бъдат намалени допълнително, въпреки че са по-малко, или от инвестиционните програми”, посочи той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3455 |07.02.2024 Стотици хиляди пътници - блокирани заради отменени полети на “Луфтханза” . 0| 4284 |07.02.2024 Отново предимно слънчево време днес . 1| 4319 |07.02.2024 Изслушват министър Вътев в парламента. Земеделците - на среща с премиера . 2| 4463 |07.02.2024 НС решава да създаде ли комисия заради смъртта на Мартин Божанов - Нотариуса и клуба “SS”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads