Реклама / Ads
5| 4000 |18.04.2024 АКТУАЛНО

ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция

.
"Боташ"
Докладът по договора „Боташ“ е готов и подписан. В него има тежки констатации за корупция и щета на българската държава и общество. Но ГЕРБ не го допускат в залата, защото се опитват да скрият корупцията в документа. Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.
 

Нинова съобщи, че утре в зала номер едно на парламента членовете на временната комисия за „Боташ“ от „БСП за България“ ще представят целия доклад и ще го изпратят на Европейската и българската прокуратура и Комисия за противодействие на корупцията (КПК).


Няма да оставим този случай да бъде „заметен", посочи Нинова. По думите ѝ това е една от малкото комисии, която е свършила реална работа и е показала корупция.


Тези, които са го подписали, да си понесат наказателната отговорност, добави още тя.

 

Според Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" причините за това поведение на ГЕРБ са две: първо, ГЕРБ защитава президента Румен Радев и неговия екип, който е сключил този договор, второ - с назначаването на служебния министър на енергетиката ГЕРБ на практика са подкрепили този договор, защото министърът е участвал в процеса и те са поели политическа отговорност.

 

Министър на енергетиката в служебния кабинет е Владимир Малинов, който беше шеф на държавната "Булгартрансгаз" от 2018 г. досега.

"Този договор ни струва по милион на ден, т.е. за тази седмица (на невнасяне) около 7 милиона вече са платени", заяви Мартин Димитров пред журналисти.

 

По-рано днес депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров съобщи пред журналисти, че от партията ще внесат в прокуратурата, в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в Българския енергиен холдинг (БЕХ), в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на енергетиката (МЕ) сигнал, свързан със сделката между „Булгаргаз“ и турската държавна газова компания „Боташ“.

 

От "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“, посочва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 15056 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 75356 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3602 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 5| 4678 |13.04.2024 Назначение "с консенсус": Кристалина Георгиева с втори мандат начело на МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads