Реклама / Ads
3| 3574 |14.04.2024 АКТУАЛНО

Иран атакува пряко Израел. Какво знаем?

.
Дронове в небето
Джо Байдън заяви, че почти всички безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, са били прихванати, и добави, че ще свика среща на лидерите на Г-7 в неделя.
 

Силите на САЩ и Обединеното кралство помагат за свалянето на ирански безпилотни самолети над Йордания, Сирия и Ирак

 

"Почти всички" ирански безпилотни самолети и ракети са прихванати, каза Байдън. Осъждайки нападението, президентът на САЩ заяви в изявление от Белия дом, че Иран е бил подпомаган от своите марионетни сили в Йемен, Сирия и Ирак.


"По мое указание, за да подкрепят защитата на Израел, американските военни преместиха самолети и разрушители за противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица", каза Байдън в писмено изявление. "Благодарение на тези разположения и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", цитира го The Guardain.







В операцията участваха и изтребители на Кралските военновъздушни сили и самолети за зареждане с гориво, които излетяха от бази в Кипър. Според Министерството на отбраната тяхната роля е била да заместят ВВС на САЩ в полетите срещу "Ислямска държава", които обикновено се извършват над Ирак и североизточна Сирия, но също така и да прихващат ирански дронове, ако те навлязат в зоната на операциите на Обединеното кралство.


"В отговор на увеличените ирански заплахи и нарастващия риск от ескалация в Близкия изток правителството на Обединеното кралство работи с партньорите си в региона, за да насърчи деескалацията и да предотврати по-нататъшни нападения", се казва в изявление на Министерството на отбраната на Великобритания.

 

Ройтерс цитира два източника от регионалната сигурност, според които йордански самолети са свалили десетки ирански безпилотни самолети, прелитащи през северна и централна Йордания и насочващи се към Израел.


В доклада се казва, че дроновете са били свалени над източния бряг на река Йордан и са се насочвали към Йерусалим, а други са били прихванати близо до иракско-сирийската граница.


Байдън казва, че в разговора си с Бенямин Нетаняху е потвърдил "железния" ангажимент на Америка към Израел.


Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защитава и да побеждава дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел.


„ЕС категорично осъжда неприемливото иранско нападение срещу Израел".

 

Това написа в социалната мрежа Х ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, предаде АФП.

 

"Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", добави Борел.

 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант провежда оперативна оценка на ситуацията

 

Министърът на отбраната на Израел заяви, че е завършил оперативната оценка на ситуацията заедно с висши членове на израелското отбранително ведомство и е стигнал до заключението, че ЦАХАЛ е "осуетил" нападението от Иран "по впечатляващ начин".







"Заедно със Съединените щати и допълнителни партньори успяхме да защитим територията на Държавата Израел. Бяха нанесени много малки щети - това е резултатът от впечатляващите операции на ЦАХАЛ".


Галант заяви, че макар "кампанията все още да не е приключила", Израел "осуети най-значителната вълна [на нападението] и го направихме успешно".

 

Миналата нощ Иран извърши първата си директна атака срещу израелска територия, което повиши заплахата от по-широк регионален конфликт.


Израелските военни заявиха, че почти всички безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран и неговите пълномощници в целия регион, са били прихванати. Засега съобщенията за нанесени щети на територията на Израел са минимални.

 

Израел отвори отново въздушното си пространство от 7,30 ч. местно време в неделя, съобщиха от летищните власти на страната.


Органът заяви, че се очаква да бъдат засегнати разписанията на полетите от Тел Авив и пътниците трябва да проверят часовете на полетите.

 

ЦАХАЛ потвърждава, че по Израел са изстреляни над 300 безпилотни самолета и ракети

 

Иран е изстрелял повече от 300 "заплахи от различен тип" към Израел, включително балистични ракети, безпилотни самолети и крилати ракети, заяви говорителят на ЦАХАЛ Авичай Адрае.


"Прехванахме 99% от заплахите към израелска територия. Това е много важно стратегическо постижение", каза Адрае.


В публикация в X говорителят на ЦАХАЛ даде разбивка на броя на оръжията, използвани за нападение срещу Израел:


"От около 170 дрона, изстреляни от Иран - нито един от тях не проникна в Държавата Израел, тъй като военните самолети на ВВС и нашите и на съюзниците ни системи за противовъздушна отбрана прихванаха десетки от тях.


От над 30-те крилати ракети, изстреляни от Иран - нито една от тях не проникна на израелска територия. Нашите военни самолети прихванаха 25 ракети извън границите на страната.







От повече от 120 балистични ракети много малък брой проникнаха през израелската граница, а останалите ракети бяха прихванати. Този малък брой падна в базата на военновъздушните сили в Нафатим и причини незначителни щети на инфраструктурата".


Нападението от ирански безпилотни самолети и ракети представлява може би най-сериозното предизвикателство за израелската система за противовъздушна отбрана, което някога е било наблюдавано.


Говорител на ЦАХАЛ заяви, че повечето от изстреляните от Иран безпилотни самолети и ракети са били прихванати извън границите на Израел, докато ограничен брой са паднали на територията на страната.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3386 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев . 5| 4645 |13.04.2024 Назначение "с консенсус": Кристалина Георгиева с втори мандат начело на МВФ . 8| 4016 |11.04.2024 Daily Mail: Крайниците на Навални са били здраво вързани, така че в кръвта да се образуват кръвни съсиреци . 4| 3731 |11.04.2024 Проф. Радулов: У нас няма продажба на наркотици, тогава откъде всички се дрогират?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads