Реклама / Ads
9| 29422 |22.04.2024 АКТУАЛНО

Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава

.
Източник: БГНЕС
Областният управител на област София Вяра Тодева днес предприе действия по "премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа" от Паметника на Съветската армия - още известен като МОЧА, Монумент на окупационната Червена армия, на територията на Княжеската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация област София. 
 

Във връзка с изпълнението на заповед на главния архитект на Столична община, бяха премахнати и разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, посочиха още от пресцентъра. 





На въпросния надпис е посечено: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ”. Думи, които съдържат две лъжи - първо, Съветската армия тогава не освобождава, а окупира България. Нещо като "освободителите руснаци" в Украйна днес - сеят смърт и разрушения след себе си. Второ, "признателният български народ" е особено цинично на фона на избитата интелигенция на България и дългогодишните репресии от комунистическия режим, който впрочем е обявен и за престъпен според българското законодателство.

 


.

 

Действията стават факт след влязла в сила заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, след обследване на състоянието на Паметника на Съветската армия и след като Върховният административен съд (ВАС) обезсили, поради липса на правен интерес, двете разпореждания на Административен съд София – град (АССГ). С тях бе наредено да се спрат действията по демонтажа на монумента по жалба на „Изправи се.БГ“ и „Възраждане“.

 

На 10 април областният управител на София поиска да бъдат осигурени средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия. Вяра Тодева изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което поиска увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година.

 

Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от паметника. Тя внесе и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство.

 

Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година.

 

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември 2023 година, след решение на областния управител на София Вяра Тодева.ФрогНюз беше на място, когато започнаха първите действия по демонтаж на МОЧА. Какво видяхме - четете тук.





Самата Тодева уточни, че демонтажът е разчетен за 59 дни. Решението ѝ предизвика разнопосочни реакции в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет - евроатлантиците, рабира се, удобриха, докато проруските сили - незнегодуваха. "Възраждане" дори направиха "жива верига" около трибуната на Народното събрание - не за пенсии, заплати или стандарт на живот, а за да бранят МОЧА.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3356 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11263 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори . 5| 4043 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 15113 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads