Реклама / Ads
16| 7681 |11.04.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Емил Георгиев: Като гледам кой е вътрешен министър и кой на електронното упрвление, не съм оптимист за изборите

.
Емил Георгиев
Като гледам кой е вътрешен министър, че е същото ръководство на ДАНС, че министър на електронното управление е човек, който не е известен с особен интегритет към провеждане на честни избори, а ЦИК си е все тая, не съм оптимист, че имаме всички институционални предпоставки за провеждане на честни избори, които да бъдат възприети от обществото като такива", посочи още адвокат Георгиев в предаването "Нещо повече". Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев, "Правосъдие за всеки".
 

Има сериозен проблем и с назначаването на Мария Павлова за служебен министър на правосъдието.


Преди това тя беше заместник на главния прокурор.Титуляр е за втори път в служебно правителство, беше и заместник-министър. Сякаш е абонирана за поста. В момента тя е заместник – главен прокурор. Беше предложена от господин Сарафов. Тя е негово острие.
Министерството на правосъдието сега би трябвало да допридвижи проекта за нов Закон за съдебната власт, посочи още Георгиев, но изрази съмнение, че това ще се случи. Той посочи, че "се съмнява в реформаторски хъс" на Мария Павлова. Постави под въпрос и "личностния й интегритет".


"Дори имам опасения, че законът може да бъде съществено осакатен, докато се приеме".


Емил Георгиев все пак отчете, че успешно е преминал първият тест за съставяне на служебно правителство по нова формула.


"Това е добра атестация. Тества се едно от измененията в Конституцията. При сформирането на служебния кабинет вече президентът няма пълната самостоятелност да избере състава. Той трябва да го направи от списък. Господин Главчев прие да бъде служебен премиер, намери се и състав да кабинета, който беше одобрен от парламента.


Преди президентът назначаваше служебния кабинет и едновременно с това разпускаше НС. Сега НС продължава да действа до избирането на ново. Само в срока на предизборна кампания то няма да заседава.


Основен мотив за тези изменения беше да се възпрепятства поетапното налагане на един вид полупрезидентска или изцяло президентска република в определени периоди".


Адвокатът одобрява подаването на сигнал от бившия премиер Денков срещу Сарафов до специалния прокурор Даниела Талева.


"Трябваше да го направи. До него беше достигнал писмен доклад.


Прекалено големи надежди се възлагат на "ад хок" прокурора Талева. За момента тя прие, че не са налични достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство. Да видим сега как ще бъде".


"Върнахме се към едни години, в които контролираният теч на информация, която всъщност е следствена тайна, поставена в определен контекст от определени представители на бизнес сектор, които се намира на границата на журналистиката, моделира общественото мнение и се насажда представата, че нещо не е съвсем наред. Самият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, когато пое поста, каза че ще скъса с тази практика, но няма да спази това свое обещание.


Георгиев отправи критика към кабинета "Денков- Габриел", че не е придвижен изборът на Антикорупционна комисия.


"Законът вече е действащ. Допускам, че не е станало, защото не са имали политическа договорка".


Той смята, че работата на парламентарната комисия за Нотариуса едва ли ще може да завърши с нещо смислено.


"Скандалът около Живко Коцев и около шефката на митниците идва в голяма степен, за да замъгли постигнатото до момента от тази анкетна комисия".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5350 |10.04.2024 Бившият гл. секретар П. Тодоров: На десетия ден ми стана ясно, че Калин Стоянов изпълнява поръчките на ГЕРБ и ДПС . 23| 12295 |09.04.2024 Христо Петров - Хазарта: Една мафиотска машина циркулира снимки. Целта - хората да си кажат “къде ще ходя да гласувам” . 18| 6660 |08.04.2024 Асен Генов: Съставянето на служебния кабинет - голяма българска социалистическа сватба . 9| 3392 |07.04.2024 "Продължаваме промяната" зове Радев да не назначава служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads