Реклама / Ads
5| 7821 |04.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

4 начина за смятане на общи части за парното

.
Между четири начина за изчисляване на сградната инсталация могат да избират в един блок, предвижда новата Наредба за топлоснабдяване, която вече действа. Първият е процентът да се изчислява от топлинния счетоводител, както е и сега.
 

Но има една много важна разлика - това да става не на база на проектната мощност на сградата, а на реалната. Това означава, че ако има свалени радиатори, тяхната мощност се приспада и сметките ще станат по-реални, обяснява 24 часа. Вторият вариант е цената за общите части да се определя пак по изчислителен път, но да го прави друго лице.
 

Третият е тя да се изчисли реално. Това става в един ден всички са си вкъщи и затворят вентилите, така се изключват радиаторите. Остават отворени тези на последния етаж и се мери колко реално потребява самата сграда. Само че не е указано кой мери и кога мери, коментират топлинни счетоводители.
 

Последният вариант е хората от блока сами да си гласуват процента на сградната инсталация, както беше до 2006 г. Тогава обаче след махането на таксата мощност сметките на хората, които ползваха парно, скочиха и до 700 лв. и се наложи спешно да се променя същата тази наредба с формули колко топлина може да излъчва един радиатор.
 

Точно тези формули в методиката за изчисление на парното са променени. И те станаха повод за деликатни атаки между столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на икономиката Драгомир Стойнев.
 

От деня на публикуването на наредбата Фандъкова твърди, че сметките отново ще бъдат неясни и хората няма да знаят как им се изчислява парното. И че с нея вече се е закъсняло. Вчера министър Драгомир Стойнев каза, че Столична община е нямала възражения срещу промените. По-късно министерството публикува и писмото на шефа на Столичния общински съвет, с което изразяват съгласие с промените. 

В наредбата е записано, че прогнозният дял се определя, като се раздели количеството топлинна енергия от предишния сезон на дните с отопление. Така се получава колко е ползвало едно домакинство средно на ден. Това число се умножава по дните с отопление за месеца на настоящия сезон. Това количество се коригира с коефициент съгласно формула от методиката.
 

Според топлинни счетоводители така се режат големите сметки от декември и януари и се разпределят за ноември, март и април. Да кажем, ако едно семейство получава сметка от по 200 лв. за януари и февруари, при новия начин ще плаща по 150 лв., но пък ще са му по-високи сметките за другите месеци, в които е ползвало по-малко.
Блоковете, които имат уреди и водомери с дистанционно отчитане, вече няма да получават изравнителни сметки, тъй като реално ги отчитат всеки месец. Наредбата позволява и самоотчет. Но и при двата случая един път в годината се прави проверка на уредите.
 

Топлата вода пък се изчислява като 1/12 от сметките от предходния сезон. Освен това разликата между общия водомер и индивидуалните вече няма да се разпределя на всички в блока, а само между домакинствата, които нямат водомери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7299 |12.10.2012 Имало поне 10 начина на заобикаляне на данък лихва . 2| 5241 |16.01.2012 1/4 милион борч натрупали общините към хазната . 3| 6289 |30.09.2011 Общини с просрочени дългове за 208 млн.лева . 5| 5746 |06.06.2011 Хотелиери в Слънчев бряг на война с община и държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads