Реклама / Ads
1| 5282 |05.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

500 млн. лв. влизат в Пътната агенция по програма "Регионално развитие"

.
Днес Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) ще подпише споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ за 501 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", съобщи ведомството на министър Асен Гагаузов. 85% от средствата са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите от националния бюджет.
 
Парите ще бъдат изразходвани за ремонт на 660 км второкласни и третокласни пътища. В първата фаза са включени 25 пътни отсечки обособени в 15 лота. Те са в областите Монтана, Плевен, Ловеч, Силистра, Разград, Добрич, Варна, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Кюстендил, Перник и София. Общата дължина на отсечките е 353 км, показва публикуваната в интернет програма на НАПИ. Предстои за тях да бъдт обявени търгове по Закона за обществените поръчки. До края на ноември НАПИ трябва да внесе за одобрение в управляващия орган на оперативната програма и проектите по втората фаза.

Мярката за ремонт на републикански пътища беше първата, която стартира по оперативна програма "Регионално развитие". Още в края на 2007 г. тогавашният шеф на пътния фонд Веселин Георгиев пусна търгове за 21 лота без да има одобрението на управляващия орган. След последвалото отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси и превръщането му в обвиняем проведените търгове бяха анулирани от новия шеф на НАПИ Димитър Иванов. Причината беше съществени пропуски в проведените обществени поръчки, както и съмнения за някои от фирмите. Сред спечелилите беше и "Инфрастрой", която към момента на сключването на договора с пътния фонд, беше собственост на Васил Божков, т.нар. братя Галеви и Христофорос Аманатидис - Таки, който в момента има европейска заповед за задържане.

Междувременно обаче "Автомагистрали Черно море" построи едната от отсечките - третокласен път в община Каолиново за 13 млн. лв. През март работници от компанията протестираха последователно в Шумен и пред сградата на НАПИ в София с искане държавата да изплати парите, за да си получат заплатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7240 |10.12.2008 Нова агенция ще консултира туристическите мениджъри в кризата . 2| 5451 |28.08.2007 Агенцията по туризъм с мерки за удължаване на сезона . 0| 5262 |18.05.2007 Екскурзоводите и Агенцията по туризъм в спор за промени в правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads