Реклама / Ads
0| 5468 |27.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

70 на сто от жилищата се взимат с ипотечни кредити

.
До края на годината цените на жилищата в големите градове се очаква да се повишат с още 10%. Това прогнозира изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "Ера-България" Теодора Димитрова. За първите три месеца на годината цените в София са нараснали с 16 на сто, а във Варна - с 18% в сравнение с последните три месеца на миналата година. Ваканционните имоти по Черноморието и в
 
 

Бързото развитие на пазара на ипотечните кредити е един от основните фактори за динамичния ръст на пазара на недвижими имоти. За последните шест месеца с ипотеки са купени близо 70 на сто от жилищата. Срокът им е обикновено 20-25 г., а конкуренцията между банките налага предоставянето на атрактивни условия, обясни Димитрова. Тя смята, че се очаква да продължи търсенето на жилища в големите градове, както и на тези в курортите и в селища от затворен тип, също така и на луксозните жилища. Броят на имотните сделки през миналата година е бил с 27% по-голям в сравнение с 2005 г. През първите три месеца на тази година са сключени 56 000 сделки, което запазва тенденцията за нарастване на сделките с имоти.

В Швейцария обикновено един имот, който се предлага за продажба, чака около 200 дни, за да намери купувач, а в България за по-малко от два месеца имотът се продава. Миналата година повечето имоти, които са били на пазара, са се продали за около 90 дни, обясни Димитрова.

 jilishta.jpg  снимка Вяра Йовева

Ако не се предприемат мерки да се подобри качеството на старите сгради, има риск след известно време цените им да паднат. В Чехия и Унгария такива сгради са поевтинели с 30-40 на сто.

В България в момента панелните блокове държат високите си нива, но ако не бъдат санирани, със сигурност ще поевтинеят. България е една от страните с най-високо ниво на собственост, а около 60% от собствениците имат повече от един недвижим имот.

Въпреки това цените на недвижимите имоти продължават да са ниски в сравнение с други страни от ЕС. В Чехия например жилищата струват с 40% по-скъпо от тези в България. "ФН"

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6560 |26.06.2007 Нестинари ще се вихрят в защита на Странджа . 0| 5940 |25.06.2007 Пияни туристи и нелюбезен персонал довеждат до побоища по морето . 0| 5512 |25.06.2007 Само три на сто от кадрите в туризма остават тук . 0| 8849 |25.06.2007 Пиян поляк вилня в Крайморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads