Реклама / Ads
15| 6453 |21.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

АЕЦ „Белене” вони на съмнителни сделки

.
АЕЦ
Британският вестник „Гардиън" публикува секретен документ, разпространен от сайта „Уикилийкс", отнасящ се за България и АЕЦ „Белене".
 
Статията на изданието е посветена на германската енергийна компания RWE , която проявява интерес към българския проект за атомната електроцентрала и последвалото й оттегляне.

Разсекретеният от „Уикилийкс" документ е от американското посолство в София от 7 юли 2009 година. Той е от посланик Нанси Макълдауни, който изразява безпокойството си от строителството на атомната електроцентрала АЕЦ „Белене". Според публикацията в „Гардиън" RWE решава да се откаже от проекта, тъй като той "вонял на съмнителни сделки" още преди енергийна компания да купи 49-те процента. Поради това участието й като стратегически партньор би могло да навреди на нейната репутацията по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти.

RWE по принцип твърди, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта "Белене" е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането му не е могло да бъде изяснено в съответния срок. Компанията е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва британският вестник. В дипломатическия доклад се твърди също, че RWE била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията поискала да бъдат преразгледани всички, свързани с "Белене" споразумения. В грама от февруари 2009 г. е посочено, че RWE се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт", докато германската компания искала да наложи европейски бизнес практики.

В разсекретения документ американският посланик отбелязва, че проектът е застрашен от направените твърде големи разходи, финансови проблеми, отлагането на строителството и има сериозни опасения за сигурността и качеството. В дългосрочен период „Белене" може да коства на България повече от пари, пише в засекретения документ.
Казва се още, че правителството, водено от БСП, НЕК, свързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да развиват проекта. Бисер Боев, член на икономическия екип на ГЕРБ, е заявил в края на юни 2009 година, че за „Белене" няма осъвременена оценка за икономическото или техническото изпълнение.
В документа се отбелязва, че следващото българско правителство трябва да бъде окуражено бързо старателно да се заеме с проекта, като се подчертае важността да се отговори на всички международни стандарти за сигурност и качество, а експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейската общност за атомна енергия да проведат инспекция на обекта. („24 часа”)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5168 |20.09.2010 НАП разваля сделки заради неплатени дългове към хазната . 0| 5000 |09.06.2010 Затягат контрола върху сделките с държавни имоти . 3| 5339 |28.04.2010 Руснаците ще почакат за АЕЦ „Белене” . 4| 5511 |26.02.2010 Дянков не дава пари от бюджета за АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads