Реклама / Ads
1| 5382 |12.07.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

АИКБ за цената на тока: Ще пуснем сигнали към КЗК и КЕВР

.
Добрин Иванов
Следващите сигнали, които смятаме да пуснем, са към КЗК и КЕВР. Ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия.
 

Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

 

В четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор относно пазара на електрическа енергия и по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата „Ден напред“.

 

„Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата „Ден напред” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли. Другият сигнал, който ще подадем в КЗК, е за концентрация при някои от търговците и при някои от производителите”, каза още Иванов.

 

„Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако установи данни за извършено престъпление, да повдигне обвинение срещу евентуалните извършители”, коментира директорът на АИКБ. „Сигналът е конкретен и кратък – той посочва търговията на Българската независима енергийна борса на 3 юли. Данните са конкретни. На този ден цената на платформата „Ден напред” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електроенергия от средната цена в Европа и три пъти по-скъпа отколкото в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на недостатъчното предлагане, от друга – на завишеното търсене. Нашият сигнал е насочен главно към недостатъчното предлагане. Сигналът е срещу държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2, тъй като на същия ден тя не работи с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност”, обясни Иванов.

 

Той заяви, че индустриалците имат съмнения за недобро управление на държавната централа.

 

„Новото е ценовото решение на КЕВР от 1 юли. В него е посочено, че при цена 93,33 лева на мегават час държавната ТЕЦ покрива променливите разходи. Това са разходите, свързани с произведените количества електроенергия. На тази цена се покриват променливите разходи. А при цена 135,30 се покриват и постоянните разходи. Тоест при тази цена централата трябва да работи на пълни мощности и да реализира печалба. Но това не се случва на 3 юли – напротив работи с половината от капацитета си”, обясни Иванов.

 

„Сигналът посочва конкретни факти”, каза още изпълнителният директор на АИКБ. Според него ако бъде установено престъпление, „отговорни лица най-вероятно ще са ръководството на ТЕЦ „Марица-Изток” 2, ръководството на БЕХ, министерството на енергетиката”. „За нас е важно това да е червена лампа за управлението, че има проблем с цената на електроенергията за бизнес, който ще бъде пренесен върху цялото общество и държавата”.

 

Запитан дали проблемът щеше да е толкова сериозен, ако пазарът беше отворен и можеше да се купува електроенергия от съседните борси, Добрин Иванов обясни, че при такава разлика в цените конкретно на 3 юли най-вероятно голяма част от индустриалните предприятия биха се опитали да си осигурят електроенергия от пазара в Румъния, където цената е с 1/3 по-ниска.

 

„На 3 юли в18 часа от 24-часовото денонощие цената е била над 135 лева, стигала е и до 270 лева. Имаше предприятия, които спряха работа – леярни, машиностроителни предприятия”, заяви Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7928 |01.07.2019 Проф. Т. Тагарев: Можем да се доверим на президента за цената на Ф-16, но не и на интерпретациите му . 4| 4976 |26.06.2019 Цената на златото скочи до ниво от преди 6 години . 17| 5828 |11.06.2019 Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на F-16 . 14| 6185 |10.06.2019 Трайчо Трайков: При АЕЦ ”Белене” цената на тока ще бъде 4 пъти по-висока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads