Реклама / Ads
4| 4644 |28.07.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

HP, Apple, Microsoft, Samsung изнасят производството си от Китай и търсят други дестинации

.
НР премества производството на компютърни части в Тайланд и Мексико Източник: HP
Американската корпорация “Хюлет Пакард” (Hewlett-Packard Company, HP) ще премести производството на милиони компютри в Тайланд и Мексико, съобщава Financial Times.
 

Компанията потвърди, че планира да разшири дейността си в Югоизточна Азия и Мексико. Според източници HP планира да премести част от производството на потребителски лаптопи в Мексико, а в Тайланд – част от производството на по-модерни бизнес лаптопи. 

 

Съобщава се също, че компанията обмисля преместване на част от производството във Виетнам.


Така HP, която е на второ място по продажби на персонални компютри в света след китайската Lenovo, иска да разнообрази веригите си за доставки и да бъде по-малко зависима от доставките от Китай. 

 

Други западни компании вече предприеха подобни действия. По този начин, според Nikkei, около 20% от компютрите, произведени от американската компания Dell тази година, ще бъдат във Виетнам. До края на 2024 г. компанията също така планира да спре да използва в оборудването си чипове, произведени в Китай.

 

Apple също така постепенно премества част от производството от Китай към Виетнам, Индия и други страни. Други компании, които вземат подобни решения, включват Samsung, Microsoft, Google, Amazon.

 

„Основната цел на диверсификацията на веригата за доставки е да се намалят рисковете, свързани с напрежението между САЩ и Китай, или да се възползват от новите производствени центрове във Виетнам и други страни в Югоизточна Азия“, коментира Кирън Джесъп, анализатор в изследователската фирма Canalys, цитиран от Банкер.

 

„Планът на HP е да премести сглобяването на продукти извън Китай като начало, стига да не е поел ясен и силен ангажимент да премине към чипове и компоненти, произведени извън Китай“, посочва специалист по веригата за доставки, пожелал да остане анонимен , цитиран от Financial Times.

 

Освен това, според източници, HP вече преговаря с производители на електронни компоненти от Виетнам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4289 |28.07.2023 НСИ: За една година 5 % от фирмите в България изчезнаха . 0| 4302 |28.07.2023 Какво трябва да знаем за лазерната епилация преди да се подложим на нея? . 1| 3055 |27.07.2023 Джулия Симпсън: В европейския туризъм България всъщност е много силна . 0| 3763 |28.07.2023 Ортопедът д-р Дженгиз Чабукоглу ще проведе безплатни консултации на 04-05.08. 2023 г. в гр. София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads