Реклама / Ads
6| 5160 |12.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Асен Василев: През последната година спестяванията на българите са се качили със седем милиарда

.
"Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години". Това каза министърът на финансите Асен Василев пред журналисти в Народното събрание за вота на недоверие към правителството, който се обсъжда на днешното парламентарно заседание.
 

Попитан защо този кабинет трябва да остане на власт, той отговори: „Защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България“. Василев обясни, че цели сектори на икономиката, където проблемите с години са „замитани под килима“, са придвижени напред.

 

Дебатите по вота на недоверие на живо - следете тук.

 

„Започна да се придвижва напред и съдебната реформа. Това ще бъде една изключително дълга битка“, заяви финансовият министър и допълни, че първите крачки са направени, но има още много дълъг път.

 

„Зададохме ясна посока на България към Европа“, изтъкна Асен Василев и даде примери с влизането в еврозоната и Шенген.

 

"Това, което виждаме в момента, е, че бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната една година, на домакинствата, са се качили със седем милиарда", отчете Василев. Той добави, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, по-малко от пет, където ръстът на доходите е изпреварил ръста на инфлацията миналата година.

 

"Не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно", добави министърът.

 

Пари в бюджета има достатъчно, каза в отговор на журналистически въпрос Василев. Той обясни, че всеки месец се публикува балансът и в момента има над десет милиарда в сметката на правителството.

 

Попитан на каква стойност ще бъде помощта за Израел министърът обясни, че всяка година в бюджета се утвърждава бюджет в министерство на външните работи, с което МВнР по своя преценка може да прецени на кого да помогне България в случай на сериозна криза, така че да изявим своята солидарност.

 

ФргоНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6808 |12.10.2023 Парфюми менте заливат пазара в България . 0| 4101 |11.10.2023 Германското правителство очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година . 12| 4246 |11.10.2023 МС обсъжда ръст на минималната работна заплата . 0| 5261 |11.10.2023 Новият букмейкър Everbet предлага сигурна среда за игра и хиляди възможности за развлечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads