Реклама / Ads
14| 6360 |24.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българското земеделие катастрофира

.
Ако преди десет години се говореше, че земеделието ни е пред катастрофа, сега вече може да се каже, че то е катастрофирало. Това каза в интервю за Фокус доц. д-р Огнян Буюклиев от Института по аграрна икономика.
 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов наследи един напълно разрушен отрасъл от българската икономика, корупция и негодна администрация. И това, което се опитва да прави сегашният министър, обществото може само да адмирира, допълва професорът.

В течение на осем години от 2001 до 2008 г. българските млекопроизводители произвеждат мляко, чиято себестойност надхвърля с 20% изкупната цена и през този период не бяха взети никакви мерки, посочи експертът.

От 2007 г. България е нетен вносител на мляко. И когато българинът си купува в момента кисело или прясно мляко, сирене и български кашкавал, трябва да е наясно, че вътре има 60% унгарско, австрийско и т.н. вносни млека под формата на млечен концентрат, сухо мляко, суха суроватка и др. заместители на мляко. Ние внасяме повече, отколкото произвеждаме. 60% от млякото в България е вносно, каза икономистът.

На практика българското земеделие няма нищо общо с това, което ние си мислим.

Ако от млякото отидем към плодовете и зеленчуците, там е още по-страшно. 80% от плодовете и зеленчуците, които консумираме, са внос.

България допреди 20 години произвеждаше полски домати от порядъка на четири-пет пъти повече, отколкото самата тя консумираше, коментира доц. д-р Огнян Буюклиев.

Основен проблем в земеделието е качеството на храните.

Трябва да видим какви са перспективите за българското земеделие на международните пазари. Дали да произвеждаме високо интензивни култури от типа на пшеница – такива, които не изискат ръчен труд, но с висока степен механизация, или трябва да отидем към традиционния български продукт – плодовете и зеленчуците, овчето мляко, агнешкото месо, продуктите на базата на тези суровини, преработени вече с добавена стойност, качественото българско сирене. Това е голям, национален въпрос и е на национална стратегия и трябва да се отговори на него един път завинаги какъв тип земеделие ще изграждаме, обясни Буюклиев.

По думите му трябва да произвеждаме традиционни български храни, които имат висока добавена стойност и които се котират и се търсят на международните пазари.

Ако говорим например за тютюна – става дума за производството на уникалните ориенталски тютюневи сортове, които основно се отглеждат в планината и са с много високо качество. Те са нещо като подправката в цигарите. Независимо, че в пъти се сви световното производство на цигари в света, някъде от порядъка на 30 млн. тона, за българския тютюн, произведен в района на Родопите, винаги ще има пазар, обясни агроекспертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5122 |09.04.2010 Привличаме инвеститори от Индия в земеделието и туризма . 0| 6609 |31.03.2010 Кредити за над 15 млн.лв. разсрочи ДФ"Земеделие" . 0| 5716 |23.03.2010 Стартират първите проекти по ПРСР на ДФ"Земеделие" . 0| 5359 |04.02.2010 Заредиха сметката на ДФ "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads