Реклама / Ads
4| 6252 |25.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Балкански Шенген: Политици предлагат отваряне на границата между България, Гърция и Румъния

.
Дунав мост
Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заедно с румънски и гръцки евродепутати предлагат да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Те са написали съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, съобщи пресцентърът на "Продължаваме промяната".
 

Искането идва на фона на влизането на България и в Румъния в т. нар. "въздушен и воден Шенген" от края на март. След като това стане, ще отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Остават обаче проверките по сухопътните граници.


В писмото българският депутат Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която ще се проведе днес, 25 януари.


В съвместното писмо четиримата политици представят на Димитрис Кайридис няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите. Става въпрос за това, че представители на гръцкия туризъм и ХОРЕКА сектора настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция. Това би било важен фактор за икономическото развитие на страната, особено в северните части на Гърция, при условие че сухопътната граница бъде напълно отворена преди летния сезон;


Подчертава се също, че контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в Шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и време.


Не на последно място се посочва, че махането на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони, като по този начин би допринесло и за целта на ЕС за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4892 |24.01.2024 Петър Гергьовски спечели първото място на Европейската купа в Пампорово . 6| 6732 |23.01.2024 Бившият енергиен министър Ал. Николов: Положението на "Булгаргаз" е катастрофално, "Боташ" бе писан на коляно . 1| 23153 |22.01.2024 Шофьорите вече могат да проверяват и невръчените си фишове и да ги платят онлайн . 5| 5181 |22.01.2024 Ще се разберат ли зърнопроизводителите и властта?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads